×

Nieuws

16 november 2012

IDFA: Rodriguez – Searching For Sugarman

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Sony

Op het IDFA ging deze week de documentaire film Searching For Sugarman in première, die het indrukwekkende verhaal vertelt van de man die voorbestemd leek de nieuwe Jimi Hendrix of Bob Dylan te worden.

Zijn eerste 2 platen (Cold Fact en Coming From Reality) verschenen in 1970 en 1971, maar flopten volledig. Sixto Rodriguez was veroordeeld tot werk op de bouwplaatsen van Detroit, als bouwvakker en sloper. Wat niemand echter wist, was dat hij in Zuid-Afrika vanaf het eind van de jaren zeventig een cultstatus bereikte, doordat zijn teksten en muziek geadopteerd werden door een jonge generatie van –vooral blanke- Afrikaners, die zich verzetten tegen de apartheid, onderdrukking en censuur. In Zuid-Afrika ging het gerucht dat Rodriguez niet meer leefde, en zich zelfs op het podium van het leven beroofd zou hebben. Toen de werkelijkheid aan het licht kwam, was eind jaren negentig zijn triomftocht door Zuid-Afrika een feit.

De soundtrack van deze ontroerende documentaire is deze week in Nederland verschenen, en bestaat uit materiaal afkomstig van de eerste 2 albums.