×

Nieuws

10 april 2018

Humberto Rios wint finale Leiden Jazz Award 2018

Geschreven door: Rik van Boeckel

Label: Challenge

De pianist Humberto Rios heeft onlangs de finale gewonnen van de tiende editie van de Leiden Jazz Award. Hij kon naar huis gaan met de eerste prijs bestaande uit geldprijs van € 1000 en de fraaie kristallen wisselbokaal. Dit jaar voor het eerst bevatte de eerste prijs bovendien een aanbod van Challenge Records om een album uit te brengen. En alsof dat allemaal niet genoeg was, won Humberto Rios ook nog de publieksprijs, toegekend door een studentenjury.

5_humberto_simonduindam_9680

Het was spannend, want veel ontliepen de finalisten elkaar niet. Ze waren gewoon allemaal erg goed. Het publiek – ruim tweehonderd bezoekers – genoot met volle teugen van vier uitstekende jonge muzikanten met hun bands, die tegelijkertijd lieten horen hoe gevarieerd en avontuurlijk jazz kan zijn. Iedereen was het er over eens dat dit een finale van zeer hoog niveau was, ook mensen die al jarenlang professioneel meelopen in de Nederlandse jazzwereld. De deskundige vakjury onder voorzitterschap van Peter Knoppert, had het er dan ook moeilijk mee om tot een keuze te komen.

Winnaar Humberto Rios speelde met zijn trio swingende jazz met duidelijke invloeden uit zijn geboorteland Cuba. Hij liet horen zowel met krachtige akkoorden als gevoelige noten uit de voeten te kunnen. Op een gegeven moment dook hij zelfs in de piano. In een ander nummer was hij ook even percussionist. Het liefst zag hij de zaal aan het dansen, maar dat was helaas niet goed mogelijk in de volle zaal van het Leidse Volkshuis.

Humberto Rios

De andere finalisten deden weinig voor hem onder. De Spaanse Maripepa Contreras Gámez beet de spits af met haar goed ingespeelde kwintet. Zij speelde hobo, een instrument dat je in de jazz niet vaak tegenkomt. Ten onrechte, liet zij horen. Ook de duetten met haar klarinettist waren bijzonder fraai. Heel andere duetten, namelijk tussen elektrische gitaar en saxofoon, liet het kwartet van gitarist Yuri Rhodenborgh horen. Het was soms ruig, soms verstild, jazz met elementen van rock, maar ook van klassieke muziek. Vervolgens was de beurt aan de Spaanse zangeres Isabel Bermejo met haar vier begeleiders. In een ook al swingend en aanstekelijk optreden vermengde zij jazz met muziek uit haar geboorteland en andere delen van het Middellandse Zeegebied.

Alle deelnemers lieten zien dat jazz leeft, avontuur is en vrijheid biedt. Dat was ook het thema van het prachtige gedicht waarmee de kersverse Leidse stadsdichteres Marianne van Velzen het programma opende, onder begeleiding van een bassiste. En er viel meer te beleven: Frank Elkhuizen toonde vooraf en tijdens de pauzes door hem gemaakte compilaties van jazzfilms. Het was kortom een bijzonder geslaagde jazzmiddag, met een finale vol jonge, swingende, creatieve en vooral ook heel goede musici, met Humberto Rios als grote winnaar.

Foto’s: Simon Duindam