×

Nieuws

26 april 2012

Franz von Chossy Quintet When The World Comes Down

Geschreven door: WiM Redactie

Na twee succesvolle platen met zijn trio brengt de meermaals bekroonde pianist/componist Franz von Chossy een album uit met een geheel nieuw kwintet. De release datum is 18 mei aanstaande. Op 19 mei vindt de presentatie van When The World Comes Down plaats in het BIM te Amsterdam.

Geïnspireerd door zijn samenwerking met het Metropole Orkest werkte Franz in de afgelopen drie jaar aan een negendelige multi-stilistische suite, voor een in de jazz ongekende combinatie van instrumenten: piano, drums, cello, viool en klarinet.

De suite draagt de naam When the World Comes Home en is een muzikale vertolking van de zondeval en de uitzetting van Adam en Eva uit het paradijs. De inspriratie voor de werken haalde Von Chossy vanzelfsprekend uit het Bijbelse verhaal, maar daarnaast ook uit de samenwerking met dichteres Abra Bertbann, die de meeste titels aan de composities gaf en ook een gedicht schreef voor het titelstuk When the World comes home.

Het nieuwste werk van Von Chossy is met recht multi-stilistisch te noemen, omdat hierin invloeden te herkennen zijn uit de meest uiteenlopende richtingen van het muzikale spectrum: klassieke muziek, jazz, minimal music, pop en folk.

Op When the World Comes Home komt onder meer tot uitdrukking in uitgekiende keuze van musici die hij voor dit project heeft geselecteerd:

  • Alex Simu klarinet, elektronica
  • Jeffrey Bruinsma viool
  • Jörg Brinkmann cello
  • Yonga Sun drums
  • Franz von Chossy piano (en composities)

Over Franz Von Chossy:

Franz von Chossy (München, 1979) studeerde Summa Cum Laude af aan het Conservatorium van Amsterdam in 2006. Hij had les aan de Manhattan School of Music, bij onder meer Kenny Barron, Garry Dial, Dave Liebman en Kenny Werner. Daarbij studeerde Franz ook filmcompositie bij Edward Green in New York.

Geheel terecht won hij de Dutch Jazz Competition met zijn trio in 2006, vanwege zijn ‘originele, dynamische en vaak virtuoze (samen-)spel’. Hij won hier ook de prijs voor “Beste Solist”, dankzij zijn ‘subtiele, ruimtelijke en persoonlijke spel’. Verder won von Chossy in 2009 de 2e prijs in de prestigieuze en internationale Montreux

Jazz Solo Piano Competition. Von Chossy heeft opgetreden in heel Europa en de VS, maar ook in Azië (India, Jordanië, Syrië, Libanon, Turkije) en Afrika (Tunesië, Marokko) zowel met zijn eigen trio, alsook met andere groepen. Vorig jaar gaf hij als enige Nederlandse groep een showcase op de Jazzahead in Duitsland.