×

Nieuws

05 oktober 2010

Flamenco legende Vicente Amigo komt naar Nederland

Geschreven door: Dick Hovenga

Liefhebbers van pure flamenco en virtuoos gitaarspel zullen donderdag 9 december 2010 vast al met een vette onderstreping in hun agenda hebben staan; die avond zal niemand minder dan Vicente Amigo, één van de grootste flamenco gitaristen van het moment, een optreden verzorgen op het podium van Vredenburg in Utrecht. Het optreden is er een van het kaliber ‘exclusief en eenmalig’ en het is eveneens voor het eerst in drie jaar dat Vicente Amigo zijn flamenco-klanken op een podium in Nederland laat horen. Het optreden van Vicente Amigo in Vredenburg draagt de titel Paseo De Gracia, een verwijzing naar zijn meest recente album uit 2009.

Het eerste internationale optreden van Vicente als flamenco-wonderkind vond zo’n 25 jaar geleden plaats. Sindsdien is zijn naam en spel uitgegroeid tot die van een ware levende legende. Vicente Amigo is zonder twijfel de grootste flamenco- en latin Jazz gitarist van deze tijd. Een gitarist die met zijn groep furore maakt op elke plek waar hij speelt en die een zeer diepe indruk achterlaat bij elke bezoeker en luisteraar van zijn concerten.

Sonja Barend, El Pele, Camaron de la Isla, Sting en Paco de Lucia | Het eerste daglicht van de naam Vicente Amigo gaat alweer een flinke tijd terug; als 14 jarige maakte hij zijn eerste publieke opwachting in ons land, dit als gast in het radioprogramma Für Elise van Sonja Barend. Geïnspireerd door de muziek van de wereldberoemde Paco de Lucia, leerde Vicente zijn gitaarspel bij Juan Muñoz (El Tomate) en Manolo Sanlúca, om vervolgens een samenwerking aan te gaan met zangers als El Pele en Camaron de la Isla. Hierna besloot Vicente Amigo solo te gaan, waarin hij zijn muzikale krachten deelde met artiesten als Sting, Khaled, John McLaughlin, Al Dimeola en Paco de Lucia. Tegen het einde van de jaren tachtig ontving Amigo de meest prestigieuze onderscheidingen die de flamencowereld aan gitaristen erkent, waaronder de ‘Concurso Nacional del Cante de las Minas de la Unión’. Voor zijn soloalbum getiteld Ciudad De Las Ideas won hij een Grammy Latino Award voor beste flamenco album.

Hable Con Ella | Een stap naar een groter en breder publiek dan dat van de liefhebbers van Flameco en gitaarspel wist Vicente Amigo te zetten met zijn bijdrage aan de Hable Con Ella uit 2002, waarvoor Vicente de volledige soundtrack schreef. De film werd in datzelfde jaar bekroond met zowel een Oscar, een BAFTA en een Golden Globe.

Paseo De Gracia | Het zesde album van Vicente Amigo verscheen in 2009 en draagt de titel Paseo De Gracia. Een album waarop Vicente de ultieme balans zoekt tussen gitaarspel, melodie en zang. Meer dan op de voorgaande releases werkt Vicente op Paseo De Gracia samen met diverse artiesten. Zo wordt onder meer gezongen door Enrique en Strella Morente, Nina Pastori en Rafael de Utera en gespeeld door Tino di Geraldo (drums en percussie), Antonio Ramos (basgitaar) en Alexis Lefevre (viool).

Donderdag 09 december 2010
Vicente Amigo ‘Paseo de Gracia’, eenmalig & exclusief concert in NL !!
Vredenburg | Utrecht | Aanvang: tba | Entree: € 39,50
Kaarten te bestellen via: http://bit.ly/VicenteAmigoVredenburg