×

Nieuws

07 januari 2021

Fado zanger Carlos do Carmo overleden

Geschreven door: Rik van Boeckel

De legendarische fado zanger Carlos do Carmo overleed op nieuwjaarsdag op 81-jarige leeftijd in Lissabon, de stad waar hij in 1939 geboren werd in fado wijk Mouraria. Hij was de zoon van fadozangeres Lucília do Carmo, tijdgenote van Amália Rodrigues (1920-1999).

Samen met Mariza, de fado ster van dit moment, kreeg hij het voor elkaar dat fado door de UNESCO als werelderfgoed werd erkend. Hij adviseerde Carlos Saura voor de film Fados (2007). In die film zong hij het nummer Um Homem Na Cidade van het gelijknamige album. Dit is een prachtig lied over het leven in Lissabon tijdens de dictatuur van Salazar.

Hij stond ook bekend als de Sinatra van de fado. Hij zong namelijk behalve fado ook werk van Frank Sinatra. En van Jacques Brel. In 1964 bracht hij zijn eerste plaat uit, een EP met Orquesta de Joaquim Luís Gomes. In 1967 won hij met het album ‘Carlos do Carmo’ zijn eerste prijs in Portugal.

Tijdens zijn jeugd kwam hij regelmatig in Brazilië omdat zijn moeder daar optrad. Hij werd zo geïnspireerd door Braziliaanse muziek. In 1976 nam hij voor Portugal deel aan het Eurovisie Songfestival in Den Haag. Hij toerde over de hele wereld, vierde in 2004 zijn 40-jarig jubileum en trad in 2012 op in Carré.

Maandag 4 januari was in Portugal een dag van nationale rouw vanwege zijn overlijden. Door Marcelo Rebelo de Souza, de president van Portugal werd hij de stem van Portugal genoemd. “Een van zijn grootste bijdragen aan de Portugese cultuur was de manier waarop hij fado vernieuwd heeft en klaargestoomd heeft voor de toekomst,” twitterde de Portugese premier Antonio Costa.

In 2017 ontmoette ik Carlos do Carmo in het Museo do Fado in de fado wijk Alfama. Het was de tweede ontmoeting na de fado reportage voor Jazzism in 2012. Dit keer ging het om een documentaire over fado die gemaakt werd door de crew van Pastiche, bestaande uit jonge conservatoriumstudenten die ik hielp tijdens de interviews.

De ontmoeting met Carlos do Carmo wordt beschreven in de fado special die februari/maart 2019 werd gepubliceerd door Written In Music.