×

Nieuws

23 september 2010

Emotievolle Bimhuis avond met Toots Thielemans (22-09-2010)

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Challenge

Het reeds lang uitverkochte concert van Toots Thielemans in het Bimhuis van woensdagavond 22 september 2010 was er een om nooit meer te vergeten. Natuurlijk had Toots met zijn Europese kwartet ook met gemak voor het Concertgebouw kunnen kiezen en kunnen uitverkopen, maar het Bimhuis was de juiste plek voor een emotievol en intiem concert.

De avond was een presentatie van het nieuwe album dat vanaf deze week in de winkels ligt. Het album Toots Thielemans – European Quartet Live is een prachtverzameling van songs die tijdens concerten in Nederland, over de periode 2006 – 2007, werden vastgelegd. De selectie in composities is buitengewoon sterk en laat de kracht van Toots, de man is nu 88 jaar, en zijn Europese kwartet optimaal horen.

De avond van het Bimhuis optreden was een 75 minuten durende klassetrip, waarop niet alleen Toots buitengewone indruk maakte maar zeker ook de 3 muzikanten die zijn kwartet telt. De keuze in composities was raak, met veel werk zoals het ook op het nieuwe live album te vinden is. Teveel hoogtepunten om te noemen, maar de twee lekker opgefriste Turks Fruit composities jazzfunkten beter dan ooit, mede door de lekker dik ingezette groove van basmeester Hein van de Geyn. Hun uitvoering van de Gershwin composities I Loves You Porgy en Summertime is enerverend. Het prachtige door de Braziliaanse Ivan Lins geschreven Comecar de Novo net als op het album een ander weergaloos hoogtepunt. Het kwartet speelde overigens geen voorspelbare set. Het publiek was van af het eerste moment al zo enthousiast dat de bekende thema’s van Baantjer (Circle Of Smile) of Midnight Cowboy, die wel op het album staan, met gemak uit de set weg konden blijven.

Het Europese kwartet zal met een paar weken uit elkaar vallen. Bassist Hein van der Geyn, de man die de wereld de laatste decennia met zijn weergaloze techniek en warmte zeer heeft verrijkt, hangt zijn bas aan de wilgen en vertrek met vrouw en kind naar Zuid Afrika. Vanavond was zijn laatste concert. Toots wilde er niet teveel woorden aan besteden maar je kon merken dat hij ontroerd afscheid zal gaan nemen van de man die zijn European Quartet tot grote hoogten heeft gebracht. Een bassist van het kaliber van der Geyn zal niet te vinden zijn.

Juist met die wetenschap was het fantastisch om te zien dat de muzikanten zoveel plezier hadden met muziek maken. Ze voedden elkaar met creatieve invallen, stimuleerden elkaar er vol voor te gaan in solo’s en het plezier spatte immer van hun gezichten af. Het straalde ook optimaal door naar het publiek. De emotie die de composities hebben en het nog steeds voortreffelijke spel van Toots maakten vanavond een avond om niet te vergeten. Toots rules! Still… after all these years! Dat hij nog maar heel lang onder ons mag blijven.