×

Nieuws

21 december 2010

Een hitlijst als geen ander

Geschreven door: Dick Hovenga

Met het verschijnen van de Vogel Top 100 is zonder twijfel de meest opvallende verzamel CD in jaren uitgekomen. In totaal 100 verschillende vogels zijn op de 3CD box te horen. Het project is een samenwerking tussen het succesvolle VARA radioprogramma Vroege Vogels en platenmaatschappij Universal.

Als in Vroege Vogels de luisteraars het voor het zeggen krijgen dan wordt de helft van de zendtijd gevuld met vogelzang. Gesprekken over zeldzame planten worden op prijs gesteld; reportages over het klimaat willen ze niet missen, maar de radio gaat harder als er een fluiter voorbij komt. Voor de variatie laten we ook walvissen huilen, edelherten burlen, hanen kraaien en wisenten loeien. Allemaal leuk, schrijft men in mails, maar waarom geen enkele zangvogel deze week?Daarom was de verkiezing van de mooiste vogelzang een instant succes.

Er werden meer dan 75.000 stemmen uitgebracht en de winnaar prijkt triomfantelijk op de voorkant. Deze hitparade van de allermooiste Nederlandse zangers, fluiters en roffelaars is voor het eerst bijeengebracht door natuurgeluidenvanger Henk Meeuwsen. Van de 100 beste zangvogels heeft hij ook nog eens de mooiste fragmenten weten te verzamelen. Hij wil geen jager genoemd worden, want Henk jaagt niet; hij zoekt, hoort, registreert en geniet. Luister met hem mee. En zet de CD ook op als in Vroege Vogels zo’n doodenkele keer op zondagochtend tussen 8 en 10 op Radio 1 de vogelzang ontbreekt.