×

Nieuws

13 juli 2010

ECMCast: Aflevering 8 & 9

Geschreven door: WiM Redactie

Label: ECM

Hij draait oude, maar ook de allernieuwste muziek uit de uitgebreide catalogus van ECM Records en ECM New Series: presentator, musicus en jazzconaisseur Hans Mantel. Sinds kort presenteert hij de ECM-podcast, dé nieuwe podcast voor de muziekliefhebber. De afleveringen zijn te beluisteren via de ECM website en ook wij plaatsen ze nu door (abonneren via iTunes of de ECMCast RSS feed kan ook).

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show8.mp3]

ECMCast; Aflevering 8

Waar in de vorige aflevering mee geëindigd werd, vormt in deze aflevering het begin: het Standard Trio bestaande uit Jarrett/DeJohnette/Peacock openen met een nummer van de befaamde cd uit 1989 ‘Standards in Norway’. Ze spelen het nummer ‘I Hear A Rhapsody’. Dan een verschuiving naar ECM New Series: een werk van Arvo Part van de legendarische eerste cd van dit klassieke label ‘Tabula Rasa’. In het stuk ‘Fratres’ spelen de 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker. Good old Charles Lloyd heeft zijn sporen meer dan verdiend. Van zijn cd ‘Hyperion with Higgings’ horen van de legendarische saxofonist het gelijknamige nummer (met naast Lloyd: Brad Mehldau, John Abercrombie, Larry Grenadier en natuurlijk Billy Higgins). Verder van de cd van John Abercrombie: ‘Wait Till You See Her’ met gitarist John Abercrombie violist Mark Feldman, bassist Thomas Morgan en drummer Joey Baron het stuk ‘Anniversary Waltz’. En tot slot omdat het vorige week zo goed beviel, brengt Hans Mantel nogmaals de cd ‘Looking For America’ van Carla Bley onder de aandacht, met nummer ‘Los Cocineros’.

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show9.mp3]

ECMCast; Aflevering 9

In de negende ECM-podcast aflevering wordt aandacht besteed aan een groot ECM-succes: de cd ‘Officium’ uit 1993, een samenwerking tussen het Hilliard Ensemble en saxofonist Jan Garbarek. En wat voor samenwerking. Het ensemble zingt vocale oude muziek en Jan Garbarek improviseert. We horen: ‘Parce mihi domine’. Van de eerste New Series cd ‘Tabula Rasa’, uit 1984 wordt ‘Fratres’ gespeeld, van Arvo Part (n de versie voor viool en piano) door Keith Jarrett piano en Gidon Kremer viool. En dan iets geheel anders. Marc Johnson’s cd ‘Shades of Jade’ uit 2004 met Joe Lovano tenor sax; John Scofield gitaar; Eliane Elias piano Marc Johnson bas; Joey Baron drums; Alain Mallet orgel. Ze spelen het nummer ‘Blue Nefertiti’. Terug weer naar de New Series waar Hans Mantel de ECM liefhebber de moderne muziek van Anton Webern laat horen: ‘Funf Satze op. 5 (version for string orchestra)’ met het Munchener Kammerorchester o.l.v. Christoph Poppen. De cd heet ‘Ricercar’ en stamt uit 2001. Splinternieuw is het album van het Anat Fort Trio (met bassist Gary Wang en drummer Roland Schneider). In augustus komt de nieuwe schitterende cd van dit trio uit. Mantel draait alvast een track: ‘Minnesota’. De podcast eindigt met Sinikka Langeland. Haar cd ‘Maria’s Song’ is een bijzondere cd die niet alleen op cd maar ook in de concertzaal een belevenis is. Een uitvoering van ‘Ave Maria’ door Sinikka Langeland zang, kantele; Lars Anders Tomter altviool; Kare Nordstoga orgel.