×

Nieuws

16 juni 2010

ECMCast: Aflevering 6 & 7

Geschreven door: WiM Redactie

Hij draait oude, maar ook de allernieuwste muziek uit de uitgebreide catalogus van ECM Records en ECM New Series: presentator, musicus en jazzconaisseur Hans Mantel. Sinds kort presenteert hij de ECM-podcast, dé nieuwe podcast voor de muziekliefhebber. De afleveringen zijn te beluisteren via de ECM website en ook wij plaatsen ze nu door (abonneren via iTunes of de ECMCast RSS feed kan ook).

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show6.mp3]

ECMCast; Aflevering 6

In zesde aflevering van de ECM podcast opnieuw aandacht voor klassieke muziek en jazz. Van de CD ‘Brewsters Rooster’ met bandleider John Surman horen we ‘Hilltop Dancer’. Op 11 juni aanstaande speelt Tord Gustavsen met zijn nieuwe kwartet (Tord Gustavsen -piano; Tore Brunborg – saxofoons; Jarle Vespestad – drums; Mats Eilertsen – bas) in Roma in Antwerpen. Van de eerdere cd ‘Changing Places’, van Gustavson’s trio, laat Hans Mantel het nummer ‘Song of Yearning’ horen. Die Kunst Der Fuge van J.S. Bach wordt gespeeld door het Keller Quartett en er is tevens moderne klassieke muziek in deze podcast-aflevering, namelijk van componist/pianist Thomas Larcher. Van de recente cd ‘Madhares’ een stuk met op altviool Kim Kashkashian en Thomas Larcher op piano, samen met het Münchener Kammerorchester o.l.v. Dennis Russell Davies. En dan is er nog die bijzondere band: Nik Bärtsch’ Ronin met het stuk met de prachtige titel ‘Modul 38_17’. Deze band, die moderne – zoals ze dat zelf noemen – ‘zen-funk’ maakt, is dit jaar te zien en horen op North Sea! Natuurlijk is ook deze week weer ECM-grootheid Keith Jarrett aanwezig, dit keer met een nummer van het Standards Trio, van het album ‘The Cure’: ‘Blame it On My Youth’. Een zelden gehoorde standard en daarom des te mooier om hem in deze super uitvoering te horen!

[audio:http://www.ecmrecords.nl/rss/mp3/ecmcast-nl-show7.mp3]

ECMCast; Aflevering 7

In alweer de zevende ECM-podcast – de manier om een prachtige dwarsdoorsnede te beluisteren van wat ECM te bieden heeft – is er aandacht voor het Tord Gustavsen Trio. Van de cd ‘Changing Places’ draait Hans Mantel ‘Going Places’. Jazzpianist Gustavsen zal aanstaande vrijdag 11 juni Belgie aandoen voor een concert in De Roma in Antwerpen. Hij speelt daar met zijn nieuwe ensemble. Immers, met zijn recente cd ‘Restored, Returned’ laat hij tijdelijk zijn geliefde trio-formatie achter zich om andere wegen te verkennen. In Thomas Stronen’s ensemble Food worden electronica en akoestische instrumenten samengevoegd. Dit resulteerde in de cd ‘Quiet Inlet’. We horen het stuk ‘Fathom’ gespeeld door de leden van de groep: Thomas Stronen drums en live-electronics, Iain Ballamy tenor- en soprano saxophones, Nils Petter Molver trumpet, electronics, Christian Fennesz guitar, electronics. Een heel ander geluid horen we vervolgens met jazzpianist Steve Kuhn, bassist David Finck plus een grote schare aan muzikanten, die een nummer spelen van de cd ‘Promises Kept’, te weten ‘Trance’, opgenomen in het jaar 2000. Terug naar het heden kunnen we van de nieuwe cd van het Anouar Brahem Quartet ‘The Astounding Eyes Of Rita’ genieten van ‘For No Apparrent Reason’. In New York in 2002 nam Carla Bley voor sublabel WATT de cd ‘Looking For America’ op. Ze speelt met haar eigen Big Band het welbekende ‘Old MacDonald had A Farm: herkenbaar en hilarisch’, zoals alleen Bley dat kan! En dan, last but not least: Jarrett, DeJohnette en Peacock spelen de standard ‘How About You’.