×

Nieuws

16 mei 2023

ECM duikt met hun Luminessence serie diep de optimale geluidskwaliteit in

Geschreven door: WiM Redactie

Label: ECM

Luminessence, ECM’s nieuwe serie audiofiele vinyluitgaven, is een kaleidoscoop die de juwelen uit de uitgebreide catalogus van het label in elegante edities van hoge kwaliteit belicht. De opnamen onderstrepen de reikwijdte en verscheidenheid van ECM’s klankwereld en de LP’s worden in verschillende formaten gepresenteerd.

De serie bevat albums die de perceptie van creatief muziek maken hebben veranderd, albums die nu als klassiekers worden beschouwd. Sommige worden aangeboden in exclusieve facsimile edities, andere in hoogwaardige klaphoezen met nieuwe liner-notes die historische context en nieuwe perspectieven bieden, terwijl weer andere al lang uitverkocht zijn of zelfs nooit eerder op vinyl zijn uitgebracht.

Veel van de heruitgaven zijn afkomstig van de originele analoge mastertapes en alle Luminessence uitgaven zijn voorzien van de opvallende cover art die heeft mede-bijgedragen aan de bekendheid van ECM.

De start van de reeks wordt gevormd door Kenny Wheeler’s Gnu High en Nana Vasconcelos’s Saudades, die respectievelijk in 1975 en 1979 werden opgenomen en een indicatie zijn van het bereik van het label vanaf het begin. Gnu High was Kenny Wheeler’s debuutplaat voor het label, als leider van een verbluffend kwartet met Keith Jarrett op piano, Dave Holland op bas en Jack DeJohnette op drums. Het album zette Wheeler op de kaart, zowel als lyrisch improvisator als jazzcomponist, en legde de basis voor het invloedrijke en zeer gewaardeerde werk van de Canadese trompettist.

Saudades was het hoogtepunt van de droom van de Braziliaanse percussionist Naná Vasconcelos om de berimbau in een orkestrale context te horen. Het werd mogelijk gemaakt door de creatieve inbreng van Egberto Gismonti, de man die de strijkarrangementen voor de composities van Vasconcelos schreef en aan één van de composities meeschreef. De creatieve samenwerking tussen Gismonti en Vasconcelos kwam al op een aantal opnames naar voren, maar nooit meer in dit magische orkestrale vlechtwerk van muzikale expressies.

Onder de vele andere belangrijke ECM-opnamen die in deze reeks heruitgaven verschijnen, zijn Keith Jarrett’s Bremen Lausanne 3-LP Box-set, Jan Garbarek’s Afric Pepperbird en Madar, van Garbarek en Anouar Brahem, dat voor het eerst op vinyl verschijnt. Ook Zakir Hussain’s Making Music, Gary Burton’s New Quartet, en het album Old And New Dreams met Don Cherry, Dewey Redman, Charlie Haden en Ed Blackwell.

En natuurlijk zal Luminessence, het album uit 1975 dat de serie zijn naam geeft en waarop Jan Garbarek improviseert over snaararrangementen die Keith Jarrett expliciet voor hem schreef, ook deel uitmaken van de uitgave en binnenkort verschijnen. Al deze platen werden geproduceerd door Manfred Eicher – en er zullen er nog meer volgen.

Een van de bepalende klankwerelden van de afgelopen halve eeuw van opgenomen muziek is het gerenommeerde repertoire van ECM Records, dat in 1969 werd opgericht door muzikant en producent Manfred Eicher uit München. Het geluid van ECM is een handelsmerk van die tijd, kristalhelder en galmend, met zowel de intimiteit van een liveoptreden als de warmte van een concertzaal.

Verschijningsdata:

28 april:

Kenny Wheeler – Gnu High

Nana Vasconcelos – Saudades

 

23 juni:

Don Cherry, Dewey Redman, Charlie Haden & Ed Blackwell – Old and New Dreams

Gary Burton – The New Quartet