×

Nieuws

28 september 2010

Deluxe editie ‘Band On The Run’ van Paul McCartney & Wings

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Hear

Op 29 oktober verschijnen van het legendarische, miljoenen stuks verkopende, Paul McCartney & Wings album Band On The Run speciale edities. Het geremasterde album zal verschijnen als 1CD versie maar ook als 2CD/1DVD en als 3CD/1DVD Deluxe Edition. De uitgebreide versies verschijnen compleet met niet eerder uitgebrachte tracks en audio en video verrassingen. Alle versie zijn verpakt in opvallende verpakking.

Band On The Run wordt alom gezien als een van de meest bijzondere albums binnen de popmuziek en maakte van Paul McCartney, na zijn grootse successen met The Beatles, ook solo een wereldster. Het album werd officieel uitgebracht in december 1973 en had in de titeltrack en Jet twee gigantische wereldhits.Paul McCartney had alle supervisie over de heruitgave van Band On The Run. De remastering vond plaats in de Abbey Road studio’s met hetzelfde team wat kortgeleden betrokken was bij de heruitgaven van de gehele Beatles catalogus.

Band On The Run zal verkrijgbaar zijn in verschillende versies: Een enkele, geremastered, versie met puur de 9 songs die het originele album telt. Een 3 disc tellende (2CD, 1 DVD) speciale editie met negen bonus tracks (inclusief de hitsingle Helen Wheels), niet eerder vertoonde foto’s van de McCartneys in Lagos, behind-the-scenes van de beroemde hoesfoto, de originele Band On The Run videoclips en de One Hand Clapping tv special (met de vermaarde studio performances gefilmd in Abbey Road in 1974). De fraaie verpakking is voorzien van nieuwe liner notes van de hand van Paul Gambaccini. De echte verzamelaars zullen echter, zonder twijfel, kiezen voor de 4 disc (3CD, 1 DVD) deluxe edition van het album die tevens een prachtig 120-page hardcover boek bevat met niet eerder gepubliceerde foto’s van de hand van Linda McCartney en Clive Arrowsmith., het originele album en single artwork, downloadable hi-res van audio versies van het geremasterde album en bonus audio tracks, een dik historisch verhaal over de totstandkoming van het album, compleet met een nieuwe interview met Paul en track-to-track informatie voor alle 4 de discs. De deluxe edition bevat tevens een speciale Band On The Run audio documentaire (officieel geproduceerd voor de 25th Anniversary edition.) Het officiële album met bonus tracks zal tevens worden uitgebracht in een dubbele 180grams audiophile vinyl editie, samen met een MP3 download mogelijkheid van alle 18 tracks. Alle versies zullen ook digitaal wereldwijd beschikbaar worden gesteld.

De popklassieker die Band On The Run werd heeft een fascinerende achtergrond. Geïntrigeerd om buiten de gevestigde studio’s te werken besloot McCartney op zoek te gaan naar een alternatief. Zijn keuze viel uiteindelijk op een locatie in Lagos, Nigeria. Bekend geworden door de opkomst van Afrikaanse wereldster Fela Kuti. De opnamen werden echter geteisterd door ongeluk. Maar enkele dagen voor vertrek naar Nigeria verlieten lead gitarist Henry McCullough en drummer Denny Seiwell onverwacht Wings en waren Paul, zijn vrouw Linda McCartney en bandlid Denny Laine (samen met opname engineer Geoff Emerick) aan zichzelf overgeleverd. De opnamen voor het album vonden in eerste instantie plaats in augustus en september (1973) maar ondervonden flinke problemen omdat de studio’s niet de juiste aparatuur aanwezig hadden. Daarnaast was de band niet bestand tegen de heftige warmte in het land en werden, tot overmaat van ramp, de eerste opnamen uit de studio gestolen. De band was daarom genoodzaakt de songs nogmaals, uit herinnering, op te nemen. Het laatste gedeelte van de mix werd uiteindelijk gedaan in de AIR Studios in London in oktober.

Band On The Run werd bij release, met alle lof door publiek en pers omarmd. Het album kwam zowel in thuisland Engeland als Amerika en de rest van de wereld op de eerste plek in de albumlijsten terecht. Paul McCartney & Wings wonnen er uiteindelijk ook een Grammy voor en verkochten er uiteindelijk 7 miljoen exemplaren van. Toen het album verscheen noemde Jon Landau, toen nog schrijvend voor Rolling Stone, het ‘The finest record yet released by any of the four musicians who were once called The Beatles’.

Paul speelt momenteel vijf van de negen songs van het album in zijn ‘Up And Coming Tour’. Met Jet, Band On The Run en Let Me Roll It als live favorieten. Tijdens een in 2008 door Paul gegeven gratis concert in Kiev voor meer dan 500,000 mensen, kwam Mrs Vandebilt uit een poll als meest favoriete McCartney song ooit. Sindsdien staat de songs altijd op de setlist. Bij de start van zijn nieuwe tour besloot McCartney ook Nineteen Hundred And Eighty Five (de originele b-kant van Jet) aan zijn set toe te voegen.

Band On The Run is de eerste release binnen een grote reeks heruitgaven van Paul McCarney onder de titel de Paul McCartney Archive Collection. Het betreft een ambitieus re-issue project van een van de meest succesvolle artiesten en songschrijvers binnen de pophistorie. Zowel de soloalbums als de albums met zijn band Wings zullen tot de re-issue serie behoren.