×

Nieuws

25 maart 2013

De tijdloze muziek van James Hunter

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Hear

Met hun nieuwe album Minute By Minute heeft James Hunter en zijn James Hunter 6 een fijne collectie tijdloze soul geïnspireerde songs samengebracht. Geproduceerd door opper Dap-King Gabe Roth komt de ultieme sound van de Britse band optimaal uit de verf. Omdat Hunter dinsdagavond 26 maart in de North Sea Jazz club staat en zijn nieuwe album op diezelfde dag uitkomt even een last minute call naar de man die met zijn soul vast ook Nederland zal gaan veroveren.

We treffen Hunter in de auto, terwijl hij midden door Londen rijdt.  “Het was spannend om met Gabe te werken. Een wederzijdse vriend bracht ons telefonisch bij elkaar. Nou ja, het was meer dat hij zijn telefoon overgaf aan mij en ik Gabe aan de telefoon kreeg. We hebben een wederzijdse klik in oude soul en de sound die Gabe met het Daptone label neerlegt is dan ook helemaal mijn ding. We zijn met de band naar Los Angeles gevlogen om het album op te nemen. Met die heerlijke temperatuur, iets wat een band uit Engeland wel ontzettend aanspreekt. Natuurlijk hadden we ook best in de Daptone’s studio’s in Brooklyn, New York (vermaard om de albums van Mehanan Street Band, Sharon Jones & the Dap Kings en natuurlijk ook Back To Black van Amy Winehouse) willen opnemen maar L.A. was de ideale plek voor een maand als november.”

We krijgen het over de opname van het album en hoe Gabe opneemt. “Net als ik houd ook Gabe heel erg van een oude, tijdloze, sound en die krijg je niet beter als met oude apparatuur. Omdat wij niet erg veel geld verdienen hebben wij alleen maar oude spullen dus dat kwam goed uit (..lacht..). Daarnaast nam Gabe de songs op tape op en zette hij dat later om naar andere systemen die dan weer digitaal bediend kunnen worden. We hadden ongeveer de helft van onze songs al klaar toen we de studio ingingen en gedurende de dagen probeerden we ook wat nieuwe ideeën voor nieuwe songs uit. Gabe was daar een prima steun in. Hij gaf aan wat we weg konden laten of juist konden aandikken. Juist om onze songs en sound nog krachtiger te krijgen. Ik vind dat je dit aan het gehele album kunt afhoren.”

Een Britse band die succes in Amerika heeft. Hoe voelt dat? “Het komt niet zo vaak voor wordt me wel eens gezegd (..lacht..) maar we krijgen inderdaad nogal goede reacties uit Amerika. Nu Gabe ons album heeft gedaan zullen daar nog veel meer reacties op komen natuurlijk. De eerste hoopvolle recensies zijn gelukkig al terug gekomen dus dat zou mooie gevolgen kunnen hebben. Onze muziek leeft misschien nog wel meer in Amerika dan hier. Maar Europa blijft natuurlijk wel een stuk gemakkelijker reizen. We blijven sowieso de meeste concerten in Engeland en de rest van Europa doen. We hebben over de jaren ook steeds meer publiek bij onze concerten gekregen. En een trouw publiek ook en die mogen we nooit teleur stellen. Als Minute To Minute erg succesvol wordt krijgen we de kans om ons ook via festivals optimaal in het zicht te spelen. Want onze albums mogen dan goed klinken zoals je zegt, live zijn we nog veel beter, vind ik.”