×

Nieuws

25 december 2010

De legende van The Soft Boys herleefd

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Yep Roc Records

Met het opnieuw uitbrengen van de albums A Can Of Bees en Underwater Moonlight van The Soft Boys krijgt de band eindelijk weer de aandacht die het verdient. Opvallend is daarnaast dat de eerste 2 albums van de legendarische Britse band na 25 jaar ook eindelijk weer op vinyl verkrijg zijn.

The Soft Boys was een band die middenin de revolutie van Bitse punk en new wave vanaf 1976 vanuit Cambridge hun muziek op de wereld afvuurde. De eerste opzet van de band, die eigenlijk maar 4 jaar bestond, had in Robyn Hitchcock als songschrijver en de excellente gitarist Kimberley Rew de voornaamste bandleden. De band was met zijn mix van post punk en neo psychedelica al snel een vreemde eend in de bijt en de invloed van de band werd pas halverwege de jaren 80 duidelijk toen bands als R.E.M., Flaming Lips en ook Replacements aangaven door The Soft Boys beïnvloed te zijn.

Hun eerste album A Can Of Bees (1979) bleek een fraaie verzameling liedjes met spannende invalshoeken, lekker catchy gitaarspel en klinkende vocalen. Op hun tweede album Underwater Moonlight (1980) waren de elementen die hun muziek zo interessant maakten tot volle wasdom gekomen. Het album geldt niet alleen als een new wave klassieker, hoewel de band niet echt tot die stroming behoorde (alles wat ander was in die tijd werd new wave genoemd zo leek het, net als alles laat jaren 80 independent of alternative werd genoemd) maar wordt ook gezien als een van de meesterwerken van de Britse muziekjaren 70. Het bleek een zeer invloedrijk album voor, opvallend genoeg, heel veel Amerikaanse gitaarbands. I Wanna Destroy You, Old Pervert, I Got The Hots en het titelnummer behoren tot het allermooiste wat de popmuziek in die jaren voortbracht.