×

Nieuws

15 juni 2017

De grote muzikale diversiteit van Kurt Rosenwinkel

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Razdaz Records

De muzikale wereld waarin gitarist Kurt Rosenwinkel zich begeeft blijft lekker onpeilbaar en spannend. Was hij kortgeleden op Jazz Liege nog te zien met zijn indrukwekkende, alle muzikale ruimte voor gitaar en drums opzoekende, trio Bandit 6, nu tourt hij weer door Europa om zijn laatst verschenen album Caipi aan het publiek te laten horen. Caipi, waarover wij op Written al lyrisch schreven, is wederom een super levendig en avontuurlijk album en bevat composities die een liveopzet meer dan verdienen.

De reis die Rosenwinkel maakte voordat Caipi een feit werd is een lange geweest. Rosenwinkel: ‘De eerste schetsen van composities waren er al zo’n tien jaar terug. Ik heb zo’n zes jaar geleden al eens een hele tape volgespeeld met veel van de composities die nu op Caipi staan. Ik heb die opnamen toen zelfs bij enkele labels neergelegd om naar te luisteren. Maar er kwam toen maar matig reactie op. Ondertussen bleven zich nieuwe songs in mijn hoofd vormen die ik om de zoveel tijd weer vastlegde in mijn eigen studio. Uiteindelijk ben ik vorig jaar eens rustig door al het materiaal gegaan en heb daar een coherente collectie in gemaakt en de basis daarvan opnieuw opgenomen. Daarna de muzikanten gezocht om ze mee op te nemen’.

Het Zwitserse Montreux bleek ineens de plek te zijn waar Caipi vaart kreeg. Rosenwinkel: Ik was door het Montreux Jazz comité uitgenodigd om jonge muzikanten te beoordelen en helpen. De prijs die door de meest veelbelovende muzikanten gewonnen kon worden was vijf dagen les van vooraanstaande jazzmuzikanten die over de hele wereld spelen. Echt iedereen die een beetje belangrijk is binnen de jazz, denk aan het kaliber Joshua Redman, wordt daarvoor gevraagd en pakt die mogelijkheid op. Vorig jaar werd ik dus gevraagd en het was ontzettend leuk om te doen. Er liep daar echt ontzettend veel talent rond en grappig genoeg heb ik daar ook twee jongens ontmoet die ik daarna voor mijn Caipi band heb gevraagd. Pedro Martins is een heel groot gitaartalent en het was niet alleen geweldig een paar dagen mijn ervaringen met hem te delen maar al helemaal om hem nu in de band te hebben’.

‘Er gebeurde iets echt raars toen ik Pedro ineens piano hoorde spelen en hij een van de door mij geschreven composities voor het toen nog niet verschenen Caipi ten gehore bracht. Ik vroeg me gelijk af hoe hij die compositie kende. Het bleek dat hij via, via een van de tape met opnamen van vijf jaar terug, te pakken had gekregen en alle composities tot op de noot had leren spelen. Tja, zo iemand wil je gelijk in je band hebben natuurlijk (..lacht..). Net als Antonio Laureiro natuurlijk. Hij was degene die ik in Montreux hoorde zingen en die met zijn stem de Caipa songs in mijn hoofd deed opleven. Montreux bleek dus de definitieve voedingsbodem die ik nodig had om Caipi echt vorm te geven’.

‘Toen de hele groep na de dagen in Montreux uit elkaar viel en iedereen terug ging naar zijn eigen woonplek maakte ik terug in Berlijn (Rosenwinkel’s tegenwoordige woonplek) gelijk een werkplan. In mijn thuisstudio nam ik eerst zoveel mogelijk zelf op met alle instrumenten die ik bespelen kan (…dat zijn er echt belachelijk veel red.) en vroeg vervolgens onder meer Pedro en Antonio om hun bijdragen te leveren. Die vlogen vervolgens met nog wat andere gasten naar Berlijn om hun bijdragen te leveren. Het opnemen van Caipi werd daardoor een geweldige ervaring en ik had gelijk zin om met de composities op tour te gaan’.

‘Dus toen er tourdata aankwamen heb ik eerst de hele band voor een week naar Berlijn laten komen om te oefenen. En ik kan je zeggen dat vanaf het allereerste moment dat we met elkaar aan de slag gingen er absolute chemie is. Het eerste gedeelte van de tour hebben we er nu opzitten en de optredens waren helemaal te gek. Juist door de inbreng van drie Braziliaanse muzikanten (naast Laurerio en Martins speelt ook bassist Frederico Heliodoro in de band) is de muziek nog ritmischer en vloeiender gaan klinken. Met de Deense Oliva Trummer op toetsen en Bill Campbell op drums hebben we een echt internationale band die vanuit hun eigen muzikale invloedsfeer hun bijdragen leveren. Fijn dat ik deze band aankomende zaterdag in LantarenVenster kan komen voorstellen. We hebben er verschrikkelijk veel zin in’.

Concert Kurt Rosenwinkel Caipi is zaterdagavond 17 juni in LantarenVenster