×

Nieuws

06 juni 2010

Benjamin Herman weekend

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Dox Records

Op 6, 7, en 8 Augustus is Benjamin Herman ‘artist in residence’ van het Amsterdamse Concertgebouw. Altsaxofonist Benjamin Herman staat bekend als de hardst werkende jazzmuzikant van Nederland. Hij heeft speciaal voor dit weekend naar eigen smaak een ambitieus programma samengesteld met elke avond andere gasten.

Vrijdag 6 augustus 2010; Sax & Lyrics

In 2005 speelde Benjamin Herman op het debuutalbum Mindstate van Pete Philly en Perquisite. Inmiddels is Pete Philly uitgegroeid tot hiphopfenomeen en kruisen hun paden weer en wel in het Concertgebouw. Herman zal deze avond ook werk van zijn met een Edison onderscheidden cd ‘Campert’ ten gehore brengen, met als special guest: de dichter zelf, Remco Campert. Deze muziek is sinds het verschijnen van dit album in 2007 slechts twee keer live uitgevoerd.

Bezetting: Benjamin Herman, Pete Philly, Remco Campert, Gideon van Gelder, Kasper Kalf, Joost Kroon, dj Jules Deelder.

Zaterdag 7 augustus 2010; Living Legends

Op deze avond treedt Herman op met een aantal van zijn helden waaronder Stan Tracey en Piet Noordijk. De 83-jarige Godfather of British Jazz, pianist Stan Tracey heeft meer dan veertig albums op zijn naam staan, waaronder de best verkopende Engelse jazzplaat aller tijden Under Milk Wood met onder andere saxofonist Bobby Wellins (74), die ook van de partij is. In 2005 nam Benjamin met Tracey het prachtige bop-album The London Session op.

Piet Noordijk (78) speelde met bijna alle grootheden uit de geschiedenis van de jazz. Hij is de keizer van de altsaxofoon in Europa en kreeg veel onderscheidingen, waaronder de ‘Bird Award’ en de Wessel Ilcken Award. In 1997 werd hij benoemd tot ‘Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw’. Tegenwoordig is Noordijk nog volop aan het spelen.

De Groningse pianist Rein de Graaff (67) zal samen met Noordijk het tweede gedeelte van de avond aanschuiven.

Bezetting: Benjamin Herman, Bobby Wellins, Stan Tracey, Andrew Cleyndert, Clark Tracey, Piet Noordijk, Rein de Graaff, Ernst Glerum, Joost Patocka, dj Jules Deelder.

Zondag 8 augustus; Herman meets Hamel

Herman heeft de afgelopen jaren over de hele wereld samen gewerkt met vocalist Wouter Hamel. Hij is trots op zijn bijdrage aan zijn albums, waarvan ze met band en strijkers een selectie zullen spelen.

Bezetting: Benjamin Herman, Wouter Hamel, Pieter de Graaf, Rory Ronde, Sven Happel, Gijs Anders van Straalen, Jasper van Hulten & Strijkorkest.

Afterparty’s/na-programma:

Dichter, dj, en nachtburgemeester Jules Deelder ging het afgelopen jaar met New Cool Collective mee op tournee. Op vrijdagavond en zaterdagavond zal Deelder na de concerten dansbare jazzplaatjes draaien uit zijn gigantische vinylcollectie.

Op zondag zal er in het Robeco Zomercafe een optreden plaatsvinden met een aantal van Benjamins favoriete jonge musici.