×

Nieuws

23 mei 2024

Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass gastcuratoren Le Guess Who? 2024

Geschreven door: WiM Redactie

Label: 4AD

Eerste 102 artiesten zijn o.a. Shabjdeed & Al Nather, aja monet, Kim Gordon, Los Gaiteros de San Jacinto, Theo Parrish, Meshell Ndegeocello, King Jammy, Wadada Leo Smith Le Guess Who? wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Het festival staat in het teken van geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek. Artiesten van over de hele wereld geven inzicht in de ontzagwekkende diversiteit van menselijke creativiteit. Le Guess Who? gelooft dat muziek de kracht heeft om nieuwe inzichten en ideeën te stimuleren, en om een diepere verbinding met de wereld om ons heen te voelen.

Le Guess Who? keert van 7-10 november 2024 terug naar Utrecht voor de zeventiende festivaleditie. Nu maakt het festival de gastcuratoren en hun volledige programma’s bekend, met daarnaast ook de eerste artiesten voor het algemene festivalprogramma.

Gecureerde programma’s door Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass Elk jaar nodigt Le Guess Who? baanbrekende artiesten uit om hun eigen speciale programma’s samen te stellen – waarin ze hun inspiraties, opkomende acts en gelijkgestemde artiesten belichten – met de nadruk op ontdekking en verkenning. Deze editie bevat programma’s gecureerd door Arooj Aftab, Bo Ningen, Crystallmess, DARKSIDE, Mabe Fratti en Touching Bass.

Kort na haar laatste Le Guess Who?-optreden in 2021 werd Arooj Aftab de eerste Pakistaanse vrouw die een GRAMMY Award won. Met haar nieuwe album Night Reign in aantocht is de in Pakistan geboren en in Brooklyn gevestigde zangeres, componiste en producer terug als performer en curator. Voor haar curatie presenteert ze o.a. de surrealistische bluesdichter aja monet, wiens werk draait om thema’s als Zwart verzet, liefde en de onuitputtelijke zoektocht naar vreugde; de Egyptische zangeres, componiste en producer Dina El Wedidi; de veelgeprezen multi-instrumentalist, singer-songwriter en vooraanstaand neo-soul artiest Meshell Ndegeocello; en een speciaal gefilmd optreden van de minimalistische, serene zang van liefdespoëzie door haar vader Aftab Sr., opgenomen in zijn huis in Lahore, Pakistan.

De curatie van de Japanse psychrockband Bo Ningen is gewijd aan “het vertegenwoordigen van de Bo Ningen-gemeenschap, met veel samenwerkingsprojecten en een sterke focus op audiovisuele optredens”. De band zelf presenteert hun alternatieve live soundtrack van Alejandro Jodorowsky’s magnum opus uit 1973: The Holy Mountain. Verder presenteren ze o.a. GAISTER, een nieuwe crossover tussen sopraanzangeres Olivia Salvadori (Tutto Questo Sentire), drummer en percussionist Akihide Monna (Bo Ningen) en songwriter en multi-instrumentalist Coby Sey; een audiovisuele samenwerking van muzikanten en componisten Klara Lewis en Nik Colk Void samen met beeldend kunstenaar Pedro Maia; en Still House Plants, een Brits trio die, met elementen van sampling, slowcore en herhaling, een geluid heeft ontwikkeld dat voortdurend uit elkaar valt en weer samensmelt.

De in Parijs gevestigde artiest en producer/DJ Crystallmess combineert elementen van film, muziek, performance en beeldende kunst in haar radicaal interdisciplinaire werk. Daarbij stelt ze thema’s aan de orde als vervreemding en het opzettelijk uitwissen van verhalen buiten de dominante canon van jeugdculturen uit de Afrikaanse diaspora. Naast haar eigen live set cureert Crystallmess o.a. optredens van de Amerikaanse zangeres, bassist en componist Kim Gordon, wiens carrière wordt gekenmerkt door haar grensverleggende benadering van muziek; HiTech, een samenwerking tussen de uit Detroit afkomstige rappers King Milo, Milf Melly en DJ/producer 47Chops; RP Boo, een van de grondleggers van Footwork; en de Engelse experimentele muzikant, rapper en choreograaf Blackhaine.

Sinds de release van hun debuutalbum Psychic wordt DARKSIDE gevierd vanwege de fascinerende manier waarop de groep elektronische muziek vermengt met disco, progressive rock, psychedelische pop en funk. DARKSIDE is opgericht door multi-instrumentalist Dave Harrington en elektronisch producer Nicolás Jaar en treedt op samen met het nieuwste lid, drummer Tlacael Esparza. Op het programma van DARKSIDE staan o.a. trompettist, multi-instrumentalist, creatief componist/performer en auteur Wadada Leo Smith; de Iraanse kunstenaar Cinna Peyghamy, die ontmoetingen creëert tussen de tombak (een traditioneel Perzisch instrument) en de modulaire synthesizer; de veelgeprezen transdisciplinaire geleerde, vocalist, woordkunstenares, jalatarangam (een traditioneel Indiaas percussie-instrument) artiest en contrabassist ganavya; en Phantom Orchard, het duo-project van componist, harpist en multi-instrumentalist Zeena Parkins en elektronische componist en drummer Ikue Mori.

Met haar hypnotiserende stukken combineert de experimentele celliste en componiste Mabe Fratti hedendaagse genres als shoegaze en dreampop met voorouderlijke invloeden van Gregoriaanse gezangen tot Sefardische muziek. Door deze ingrediënten tot een krachtig geheel te transformeren, is Mabe Fratti een vaste waarde geworden in de bloeiende experimentele muziekscene van Mexico. Voor haar curatie presenteert Mabe Fratti een aantal zeer bijzondere Mexicaanse en Zuid-Amerikaanse acts die haar persoonlijke ontwikkeling hebben beïnvloed, zoals de “vader van de Mexicaanse experimentele muziek”, Germán Bringas; de ambassadeurs van de Colombiaanse volksmuziek Los Gaiteros de San Jacinto, die sinds de jaren 40 Latijns-Amerikaanse muziektradities als Gaita en Cumbia naar nieuwe tijdperken hebben geleid; en Blanco Teta, een band uit de opkomende queer Latinx-scene, die onwaarschijnlijk maar onweerstaanbaar bewerkte cello toevoegt aan de kenmerken van hun punkvoorgangers.

Touching Bass is een Londens muzikaal platform opgericht door Errol en Alex Rita. Het is een community, clubavond, bekroond platenlabel, NTS radioshow, concertreeks en studio. Touching Bass heeft zich gestaag gevestigd als een van de belangrijkste muzikale broedplaatsen van Londen en heeft een cultstatus verworven door hun community-gedreven aanpak en muzikale veelzijdigheid. Tijdens Le Guess Who? organiseert Touching Bass twee avonden: Calm Roots, dat plaatsvindt in een kerk, is gericht op de meditatieve kracht van muziek met o.a. Wadada Leo Smith samen met zijn kleinzoon Lamar Smith; de opkomende, in Kameroen geboren en in Parijs gevestigde artiest Astrønne; en een DJ-set door curator Alex Rita met live poëzie van Rohan Ayinde. De tweede avond, getiteld INNA, is een dansvloer van inclusie, die de Jamaicaanse wortels van de soundsystem-cultuur viert. Op het podium zie je de Jamaicaanse dub-meester King Jammy, die de 50e verjaardag van zijn muziekcarrière viert; de legendarische soundsystem- en dub-producer Aba Shanti-I; en het zelfgebouwde KrackFree Soundsystem uit Eindhoven.

Het eerste deel van het algemene programma van Le Guess Who? 2024 bevat o.a. een zeer zeldzame en uitgebreide set van Theo Parrish die de grenzen van de Zwarte dansmuziek opzoekt, uitdaagt en herdefinieert; de Palestijnse producer, rapper en DJ Al Nather & songwriter en rapper Shabjdeed die in hun werk – vol abstracte poëzie – existentiële reflecties geven op het dagelijks leven in Palestina en scherp commentaar op alle systemen en autoriteiten die ter verantwoording worden geroepen; de wereldpremière van I; the hybrid and the antidote, een performance van producer, DJ en performer Liliane Chlela, met het Utrechtse Flare Quartet, Radwan Ghazi Moumneh, Nancy Mounir en Yara Asmar; Frente Abierto, een collectief van Andalusische muzikanten die samenwerken met Israel Fernández en Lela Soto, enkele van de krachtigste stemmen van de hedendaagse flamenco…..

………de Australische post-apocalyptische acid punk disco van Tropical Fuck Storm; de Boliviaanse uit Quechuan afkomstige zangeres, songwriter, componiste en actrice Luzmila Carpio, die al meer dan een halve eeuw voorouderlijke Andeskennis en muziek over de wereld verspreid; Seni Reak Juarta Putra, van de Reak-gemeenschap, die het publiek uitnodigt om deel te nemen aan een rituele trance-ceremonie uit West-Java; en samenwerkingsprojecten van The Body & Dis Fig, die een nieuwe kijk gegeven op wat het betekent om “heavy muziek” te maken; en de befaamde elektronische experimentele muzikanten Kevin Richard Martin & KMRU.

Alle tot nu toe bevestigde artiesten voor Le Guess Who? 2024 zijn hieronder te vinden en via www.leguesswho.com/lineup. Resterende passe-partouts en dagkaarten in de verkoop op dinsdag 28 mei Een zeer beperkt aantal passe-partouts (nog 30% beschikbaar) en losse dagkaarten gaan op dinsdag 28 mei om 11:00 uur in de verkoop via www.leguesswho.com/tickets.