×

Nieuws

15 januari 2010

Anton Goudsmit wint de Boy Edgar Prijs 2010

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Challenge

De door de VPRO geadopteerde Boy Edgar Prijs 2010 is toegekend aan gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500,-.

Op 26 april 2010 ontvangt Anton Goudsmit de VPRO Boy Edgar Prijs tijdens een avondvullend concert in het Bimhuis te Amsterdam. De prijsuitreiking is tevens het startschot voor de collectieve promotiecampagne voor de Tournee met The Ploctones. De tour loopt van 1 mei 2010 t/m 16 januari 2011.

Quotes uit het juryrapport: “waardering voor het aanstekelijke, humorvolle en altijd onvoorspelbare karakter van zijn muziek.”

“Of het nu om jongeren dan wel wat oudere luisteraars gaat, Anton weet ze altijd aan zich te binden. Herkenbaar, energiek en inventief.”

“Hij is veelzijdig: beweegt zich muzikaal tussen popmuziek, jazzmuziek, kamerjazz, geïmproviseerde muziek en ‘groovende’ funk.” –

“Een echte ‘bandjesman’ – bij wie samenspel en inventiviteit tussen groepsleden belangrijker zijn dan het spel van een solist.”