×

Nieuws

05 maart 2023

8 maart Jazz Women Day nu ook op Written in Music

Geschreven door: WiM Redactie

Dit jaar 2023 publiceert het Franse nationale muziekcentrum een studie over de plaats van vrouwen in de muziekindustrie en in het bijzonder in de jazz, waar zij slechts 15 tot 20% van de projectleiders en bandleiders vertegenwoordigen. Deze operatie #Womentothefore komt elk jaar festivals en clubs in Europa aanmoedigen om vrouwelijke muzikanten in hun programma op te nemen.

Komende woensdag is het niet alleen Internationale Vrouwendag maar ook Jazz Women Day. Een bijzonder initiatief dat ooit vanuit Londen en via Sebastian Scotney, hoofdredacteur van LondonJazzNews, over Europa werd uitgerold. En 2023 is daar niet anders in, anders is alleen dat wij daaraan nu mee doen.

Vanuit het Jazz Women Day idee worden er steeds een flink aantal jonge muzikanten/vocalisten uit de jazz voorgesteld met een aansprekend profiel. Aangezien vele magazines daaraan aan meedoen zullen wij als Written in Music niet alleen een eigen profiel online zetten maar ook alle stukken die op andere online magazines verspreid over Europa, met links daarbij laten aansluiten.

‘Voor vier van de bladen – de Nederlandstalige Belgen van Jazz’Halo, de Franstalige Belgen van JazzMania, de Britten van LondonJazz News en de Fransen van Citizen Jazz – is dit project de voortzetting van iets dat al goed is ingeburgerd.

Na een uitgebreide editie in 2021 met de toevoeging van het Noorse blad Jazznytt, zijn in 2022 de Duitse bladen Jazzthetik en Jazz-Fun, het Britse Jazzwise, het Deense Jazz Special en het Turkse Jazz Dergisi toegevoegd.

Voor 2023 zijn er nieuwe deelnemers aan het initiatief: het Duitse tijdschrift Jazz-Fun, het Poolse Donos Kulturalny, het Nederlandse Written in Music en het Italiaanse Giornale della Musica.

Net als vorig jaar gebruiken we naast de hashtag #IWD, die de activiteiten op mondiaal niveau samenbrengt, de hashtag #Womentothefore, geïnitieerd door het Europe Jazz Network: #Womentothefore verwijst specifiek naar de promotie van vrouwelijke jazzmuzikanten in Europa’.