×

Jaarlijst

07 december 2023

Written in Music Jaarlijst 2023

Geschreven door: WiM Redactie

2023 was een bijzonder muziekjaar met veel uitzonderlijke platen, dat is de opvallende conclusie die ik niet zag aankomen. In mijn beleving was het een goed muziekjaar, maar niet een heel uitzonderlijk. Maar bij het bestuderen van de vele recensies en de beoordelingen die we gaven is dat toch echt de conclusie. Natuurlijk is het een feit dat we over muziek schrijven die we interessant (genoeg) vinden om er tijd aan te besteden, dus betekent dat sowieso al op voorhand een selectie maken. Daarbij speelt ook nog mee dat bepaalde labels graag onze kijk op albums willen horen en dus optimaal contact onderhouden en andere labels (vooral de grote) promo voor schrijvende pers niet echt belangrijk (meer) lijken te vinden. Aangezien wij bij Written in Music schrijven voor de muziek, de muzikanten en labels die gerund worden door mensen met het hart voor de muzikant en zijn/haar muziek, maken we dus keuzes. En dat al ruim 14 jaar. Onze recensies zijn dus vaker positief dan bij anderen. En waarom tijd maken voor muziek waar ons hart niet ligt? Dat levert alleen maar zure recensies op, en zo zitten wij niet in de muziek.

2023 was een jaar waarin bands de electronic overnamen van de computers. Bands die het podium, de zalen en de festivals overnamen omdat ze geleid door veranderende ritmes het publiek vonden en daarop hun improviserende skills konden inzetten om climaxen los te kunnen laten waar gemakzuchtige DJ’s alleen maar van kunnen dromen. Het was tevens een jaar waarin avontuurlijke muziek het wederom won van alle voorspelbare shit die we op veel te veel manieren over ons heen gestort krijgen. Fuck (gemarkete) playlists en ontdek zelf de muziek die je raakt. De bekende echt alternatieve festivals grossierden weer in spannende programmeringen waar andere voor het grote geld en voorspelbaarheid kozen. Onze keuze is dan snel gemaakt. Een jaar ook waarin vinyl dan wel duurder werd (tot soms belachelijke prijzen), terwijl de markt daarvoor flink door bleef groeien en ook de CD-verkoop (gewoon) weer steeg. Kortom, een jaar waarin de vraag naar fysiek product weer groter werd. Puur ook omdat een plaat of CD neerzetten of leggen om er optimaal van te genieten, je even onttrekt uit de wereld die steeds sneller en heftiger lijkt te moeten zijn. Muziek, uit welk genre dan ook, die je even een andere wereld in loodst en je doet opladen voor alles wat daarbuiten aan de hand is. Dat is ook de reden waarom wij allen bij Written in Music over muziek schrijven.

Onze jaarlijst is altijd een lijst van platen die we het meest gedraaid hebben, geen cool doenerij om niets. Of de volgorde nu precies klopt of niet, dit zijn de 40 platen die wij het meest koesterden in de afgelopen 12 maanden. Gemaakt door muzikanten die ons hart raken. Wij hopen dat het ook een ontdeklijst is waar je genoeg nieuwe muziek uit kan pikken die je nog niet kent. Want dat is al net zo hard onze missie: over muziek schrijven waarvan wij vinden dat veel meer mensen die zouden moeten horen.

 

Written in Music Jaarlijst 2023:

Onze jaarlijst top 10 met de volledige 10 top tracks van album 10 naar 1:

Al onze jaarlijsten

 1. 2023
 2. 2022
 3. 2021
 4. 2020
 5. 2019
 6. 2018
 7. 2017
 8. 2016
 9. 2015
 10. 2014
 11. 2013
 12. 2012
 13. 2011
 14. 2010