×

Interview

24 april 2018

Van Budapest tot Sevilla: overal liefhebbers voor gedreven Navarone (II)

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: Sandlane Records

23 maart in Nijmegen, in de vroege ochtend, met nog twee weken te gaan voor de release van de Loud And Clear EP, is de voltallige band bij elkaar. Written In Music aangeschoven om met de band te praten over de mijlpalen onderweg naar tien jaar Navarone. Het werd een gesprek waarvan we vorige week het eerste deel al deelden; hier vind je nu deel twee van dat interview. Het werd een interview met een band met karakter, bezieling en de gedrevenheid om met elkaar het mooiste van hun muziek te maken. Mooi was het ook om te constateren dat de band ook hecht is in de manier waarop het interview gedaan wordt: alle mannen komen aan het woord, in een gesprek dat zich kenmerkte door humor, de wil om ervoor te gaan en tegelijk het besef dat dat hard werken vraagt. Je leest hier nu het tweede deel.

8t4a0732

WiM: Vorige week speelden jullie nog in Hongarije. We hadden het al over Duitsland en Spanje. Hoe internationaal willen jullie zijn? Roman: We willen natuurlijk graag zo internationaal mogelijk zijn. Dat moet je wel goed plannen. Je kunt daar niet heel willekeurig in zijn. Land voor land dus eigenlijk. Het kost wel heel veel tijd om daarin te voorzien; je kunt immers maar op één plaats tegelijk zijn. Tenzij de media je natuurlijk al meenemen. Waar we spelen, winnen we altijd wel nieuwe liefhebbers.

WiM: Gaan de albumverkopen daarin mee? Robin: Bepaald niet; albumverkopen in brede zin blijven achter. Je moet het echt opbouwen. De merchandiseverkopen bij concerten gaan wel goed en men is dan wel enthousiast. Zoals het gaat, als ik een band hier ontdek, dan blijkt dat ze bijvoorbeeld al op meerdere festivals spelen. Dan is het niet gek dat je van zo’n band hoort. Andersom, wij moeten onze plek in het buitenland dus gewoon nog veroveren.

WiM: Hoe anders zijn optredens in het buitenland? Merijn: Hier is alles goed geregeld. Mooie zalen, eten. We hebben nu een heel enthousiast en gedreven publiek dat ons kent, maar toen we nog niet zo bekend waren, was er ook wel publiek dat minder geïnteresseerd was in wat wij deden. De zalen in het buitenland zijn minder mooi, er is misschien minder geregeld. Maar publiek in het buitenland is over het algemeen enthousiaster bij onze optredens. Er is veel meer passie bij de bezoekers. Veel jonge mensen en die genieten van onze optredens. Merijn: hier is het publiek misschien ook meer dance georiënteerd, niet teveel luisteren en nadenken bij muziek.

8t4a0780

WiM: In hoeverre hebben jullie last van mensen die dan ongeïnteresseerd staan te praten bij optredens? Roman: Daarom hebben we in in-ears geïnvesteerd. En horen we het niet meer. (gelach). Ik vind het erg irritant. Kees: Het ligt er natuurlijk ook aan in wat voor soort nummer je net zit. Dan moeten ze ook zowat schreeuwen naar elkaar. Als we een nummer als Sage spelen en er wordt heel veel gepraat, dan heb ik weinig zin om nog heel gepassioneerd de rustige passages in te duiken. Merijn: Het gebeurt hier veel meer dan in het buitenland. Dat vind ik wel heel triest. Fans van ons sturen ook wel mensen weg die gaan staan praten. We hebben nu ook wel een heel hechte schare fans.

WiM: Er is dus ook een fanclub? Merijn: we zijn er ooit over benaderd door een vrouwelijke fan. Zij begon er ooit over, heel gepassioneerd. We hadden het idee dat we het haar wel toe wilden vertrouwen. Daar zijn we over doorgegaan en zij pakt het heel goed op. Ze regelt alles prima. Er was een aantal fans dat aanwezig was bij de live opnames van de ep. Dat was ook wel een hoogtepunt. Toen hadden ze ook een cadeautje voor ons mee. Heel mooi om hun betrokkenheid te ervaren. Kees: heel bijzonder om zo onze eigen diehard fans te hebben.

WiM: Wat kunnen jullie zeggen over de nieuwe nummers op de ep? Roman: De nummers komen uit een grote verzameling aan nummers die we in gedachten hadden voor het nieuwe album dat in november komt. Tegelijk bestaan we nu tien jaar. Toen bedachten we dat het mooi zou zijn een brug te slaan tussen het vorige album en wat er nu gaat komen. De clip voor het titelnummer hebben we net vorige week opgenomen. En je vindt er daarnaast andere versies van bekende nummers al op.

_z6a1070

WiM: Zijn het voorbodes van het nieuwe album? Merijn: Op een heel andere manier, denk ik. Ze zijn in hetzelfde proces geschreven, maar er staat veel meer op. Robin: Als je kijkt naar Lonely Nights van Oscillation, dan kun je dat ook niet zien als voorbode van Oscillation. Roman: Ik denk dat het nieuwe album zeker weer variatie gaat kennen, maar alles bij alles is het naar mijn smaak wellicht compacter dan Oscillation. We maken het nieuwe album ook weer met Joost van den Broek. We zijn met hem ook samen op zoek naar wat echt onze sound is. Hij helpt ons het geluid dat wij in gedachten hebben ook zo vorm te geven dat we dat ook echt naar buiten kunnen brengen. Bram: Hij denkt ook mee over de balans tussen zowel catchy en poppy elementen en de rock elementen aan de andere kant. We maken dus van nummers ook meerdere varianten om te kijken hoe we de nummers ook anders kunnen vormgeven.

WiM: Hoe schrijven jullie je nummers? Kees: Dat is heel verschillend. Soms is er een idee, soms is er al meer af. En alles daar tussen in. Bram: We experimenteren eigenlijk al sinds dag 1 met hoe we dat het beste kunnen doen. Jams brengen het meest intuïtieve in ons naar buiten. Dan gaan we minder op details en zo in. Als we een opzet uitwerken, of allemaal iets naar de tafel brengen, wat we doen is eigenlijk het combineren van al die verschillende varianten. Juist die verschillende varianten van schrijven, zorgen misschien wel voor die diversiteit.

WiM: Welke wensen hebben jullie voor de komende tien jaar? Bram: Bezig zijn met enkel en alleen Navarone, dat zou wel mooi zijn. Nu hebben we nog banen ernaast. Het vraagt dus meer verdienen, bekender zijn in het buitenland dan we nu zijn zodat we echt alleen met Navarone bezig kunnen zijn. Voorlopig vraagt het dus van ons nog wel energie om ons ook in het buitenland verder te brengen. Dat geldt dus nu ook voor het nieuwe album. Dat willen we ook zo goed mogelijk kunnen brengen en dat vraagt tijd en de nodige afwegingen om het goed te doen. Roman: Dat ecosysteem gaat wel steeds beter draaien, waarin wij ons best doen om zo goed mogelijk te zijn en om zo weer mensen te bereiken. Merijn: Ik kijk er erg naar uit, ook naar de release van dit album, voor mij is het misschien toch wel net zo divers of diverser misschien nog dan Oscillation. Er zit een gevoel van verwachting in wat er nu op ons afkomt.

WiM: Mooi om te horen dat de toekomst die verwachting in zich draagt. Ik dank jullie hartelijk voor dit interview. Collectief: jij bedankt.

Navarone tourt deze maanden: op 20 april speelde de band in de Dru Cultuurfabriek in Ulft, op 21 april in Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom, op 5 mei vind je de mannen op het Bevrijdingsfestival in Assen en op 9 juni in Retie, België bij Retie Rockt 2018, diezelfde dag treden ze ‘s middags ook op in Baroeg in Rotterdam, op 21 juni op het Umsonst Draussen Festival in Würzburg in Duitsland en op 8 juli als voorprogramma van Deep Purple in Mönchengladbach.

Foto’s: Lennfotografie.