×

Interview

22 juli 2017

Simon Raymonde over The Songs of Scott Walker (1967-1970) in de Royal Albert Hall

Geschreven door: Edwin Hofman

Komende dinsdag, 25 juli, is het zover: dan vindt het grootse concert als hommage aan Scott Walker plaats in de Royal Albert Hall in Londen. Bella Union-baas Simon Raymonde was met journalist en oprichter van Written in Music Dick Hovenga initiatiefnemer. Hij blikt terug op de voorbereidingen en kijkt vol verwachting vooruit.

‘Het begon al een jaar of vier geleden. Dick en ik zijn beiden ons leven lang al fans van Scott Walker. Ik had even daarvoor geprobeerd om voor Bella Union een box-set van Scott’s eerste albums te maken omdat zijn albums nog maar slecht verkrijgbaar waren. Na een lang voortraject besloot zijn label Polydor/Universal dat uiteindelijke zelf. Erg jammer, maar ik moet toegeven dat ze dat heel goed gedaan hebben…’

Hoewel Raymonde het box-set-project dus uiteindelijk uit handen moest geven, vormde dit initiatief wel een ingang naar Scott Walker en zijn manager die open stonden voor andere ideeën.

‘Dick en ik hebben toen een plan gemaakt voor een live-evenement, een aantal concerten in Engeland met een orkest en een groep vocalisten. Aanvankelijk hadden we gedacht aan onder meer het Nederlandse Metropole Orkest omdat we ook aan Jules Buckley als arrangeur en dirigent dachten. En dan een flink aantal zalen door Engeland aan te doen. zoals de Royal Festival Hall en Gateshead bij Newcastle. Het ging pas echt hard lopen toen Jules Buckley het idee bij de BBC dropte en kort hierna kon vertellen dat er in de zomer tijdend sde BBC proms de mogelijkheid was de hommage aan Scott Walker te doen. Dat was op 1 januari van dit jaar. Normaal kost de organisatie van een concert met orkest al gauw 12 tot 18 maanden maar met de backing van de BBC ging het sneller. En BBC Prom Nights zijn doorgaans in de Royal Albert Hall en dat is uiteindelijk natuurlijk de meest prestigieuze concerthal in het land.’

Jules regelde het Heritage Orchestra en Simon en Dick de vocalisten, wat uiteindelijk moeilijker bleek dan verwacht.

‘Het regelen van de vocalisten duurde wat langer.  John Grant, Jarvis Cocker en Richard Hawley stonden bovenaan onze lijst maar we wilden er nog best wat grote namen bij hebben. Iedereen die we benaderden wilde maar met tours en andere verplichtingen vielen er ook wat af, en eerlijk gezegd, de BBC heeft natuurlijk ook niet oneindig veel geld en de tijdsduur van de BBC proms is ook maar 75 minuten. Ik wilde er echter ook graag een zangeres bij en niet alleen maar heren van middelbare leeftijd (lacht). Iemand die een ander accent zou leggen: Susanne Sundfør bijvoorbeeld. De BBC dacht aanvankelijk aan een bekendere vocaliste maar uiteindelijk was iedereen (ook Scott!!) blij met Susanne. Ook Scotts manager stond er absoluut voor open. Dat Susanne al lang een grote fan is van Scott Walker was natuurlijk mooi meegenomen. Toen was het selecteren en toewijzen van het materiaal vrij simpel.’

‘We besloten om ons te richten op de songs die Scott zelf schreef voor zijn eerste vier albums en waarvan we dachten dat die in een live-setting goed zouden werken. Als je de keuze bij de artiesten laat kan het nog weleens lang duren (lacht).  Scotts manager was enthousiast en betrokken. Dick en ik wisselden onze persoonlijke lijsten uit en die bleken vrijwel identiek te zijn dus dat hielp.’

‘Ikzelf ben Scott alleen maar meer gaan bewonderen. Zijn feedback (via zijn manager) was geweldig. Hij kwam ook met suggesties. Het is mooi om te zien dat hij zoveel andere muziek heeft gemaakt na zijn eerste platen maar tegelijkertijd niet zijn verleden ontkent en dit project ook echt ondersteunt. Hij heeft zijn persoonlijke leven altijd uit de schijnwerpers gehouden. Heeft ook geen interviews gedaan de afgelopen maanden, terwijl er wel 20 aanvragen waren. Zijn  betrokkenheid is optimaal te merken in het fijne gesprek dat hij met Jarvis Cocker gedaan heeft voor BBC 6. Het geeft zijn betrokkenheid bij alles wat er op dinsdag in de Royal Albert Hal gebeurt optimaal weer. Zoals je weet hadden Dick en ik het nooit gedaan als Scott zijn zegen er niet over uitgesproken had en zijn enthousiasme geeft Dick en mij het allerbeste gevoel’.

De afgelopen tijd is het concert enorm gaan leven in de Britse media. De Royal Albert Hall is inmiddels ook uitverkocht.

‘Natuurlijk waren Jules, Dick en ik allemaal best nerveus. Het is nogal wat allemaal. Maar meer dan dat zijn we natuurlijk erg opgewonden over dinsdagavond. Ik weet nog niet zeker of ik naar de repetities ga. De ene helft van mij wil gaan, de andere helft denkt: ‘misschien blijf ik wel uit de buurt en laat het dinsdagavond allemaal voor het eerst over mee heen komen!’’.

The Songs of Scott Walker (1967-1970) zal live op 6radio en BBC Three uitgezonden worden. Er zullen op de avond ook tv-camera’s aanwezig zijn om alles op te nemen. De registratie zal op de aansluitende vrijdagavond 28 juli om 23.00 Nederlandse tijd op BBC Four te zien zijn.