×

Interview

06 maart 2018

Oscar Jerome: Een nieuwe, fonkelende ster aan de hemel

Geschreven door: Dick Hovenga

Met zijn gelijknamige eerste EP maakte zanger/gitarist Oscar Jerome in het najaar van 2016 gelijk grote indruk, met zijn net verschenen Where Are Your Branches? EP nog meer. En natuurlijk was daar ook de verzamelaar We Out Here, uitgebracht door Gilles Petersons Brownswood Recordings (die eerder al een track van zijn eerste EP op de verzamelaar Brownswood Bubblers vastlegden), waar hij met de band Kokoroko indruk maakte binnen de heerlijke overdaad aan nieuw Brits jazztalent.

Het bizar grote muzikale talent van Londenaar Jerome zal in 2018 volledig tot bloei komen als hij ook de Nederlandse podia zal komen veroveren. Mooi moment dus om Jerome in Londen op te gaan zoeken. Met de lekkerste koffie van Soho voor ons, vertelt Jerome over zijn muzikale zoektocht. ‘Het is heel mooi om te zien dat de Britse jazzscene momenteel zo ontploft. We hebben met z’n allen heel hard gewerkt om dat voor elkaar te krijgen’, vertelt hij.

‘Het grootste deel van de scene kent elkaar, speelt met elkaar, organiseert concerten voor en met elkaar, speelt op elkaars albums, kortom.. helpt elkaar, dan maakt deze tijd zo mooi. En met clubs als The Refreshment Center (in Dalston) en labels als Brownswood Recordings, die natuurlijk direct gelinkt zijn aan de Worldwide radiostudio’s die onder hun kantoor zitten en waar de hele jonge jazzscene uit Londen samenkomt, is de perfecte basis gelegd om die jonge jazzscene ook volop in de schijnwerpers te plaatsen. Opvallend is trouwens dat veel van mijn leeftijdgenoten die nu doorbreken het vooral op het conservatorium helemaal niet goed deden. Juist degene die zich wel de basis van veel jazz eigen maakten, maar voor de rest hun eigenwijze muzikale weg zochten, zijn nu degenen die de aandacht krijgen. Eigenheid is iets wat je niet kunt leren maar wel kan optimaliseren. Ik heb de opleiding op dezelfde manier gedaan’.

We krijgen het over de twee EP’s die hij tot op heden uitbracht en de ongelooflijk muzikaliteit die hij daarop laat horen. ‘Ik besloot het volledig op eigen kracht te doen, iets dat niet de meest gemakkelijke weg was’, lacht Jerome. ‘Ik kreeg wel aanbiedingen van labels maar die wilden zich teveel met mijn muziek bemoeien vond ik. Ik wilde mijn eigen muzikale weg gaan, mijn eigen muzikale opvattingen in eigen arrangementen vatten. Voor de eerste EP heb ik mijn eigen geld geïnvesteerd en ging met vrienden de studio in en liet vervolgens 500 stuks persen op vinyl die ik vooral bij optredens verkocht. Dat ging eigenlijk prima. Voor de tweede EP heb ik dus hetzelfde pad bewandeld. En gelukkig zijn de reacties op de EP’s zo goed dat ze snel verkopen en ik uit de kosten ben. Juist op het moment dat ik ook besloten had mijn eigen carrière nu in alles voorrang te geven. Even de bands waar ik ook in speel (iedere Londense jazzmuzikant speelt in vele bands tegelijk) te laten voor wat ze zijn. Dat lijkt nu exact de juiste tijd’.