×

Interview

07 juli 2009

Maak kennis met Charlie Winston

Geschreven door: Dick Hovenga

Charlie Winston is een jonge Engelse singer-songwriter die momenteel vanuit Parijs, Europa aan het veroveren is. Zijn tweede album ‘Hobo’ is in Nederland onze eerste kennismaking. De variatie in songs en de opvallende teksten zullen van hem snel een veel gevraagde artiest maken voor de festivals.

We spreken de getalenteerde singer-songwriter in Amsterdam voordat hij ‘s avonds voor 3fm een introductie optreden zal gaan geven.

Written in Music: Wat is je achtergrond?
Charlie Winston: Ik kom van een zeer muzikale familie. Mijn ouders waren allebei zangers in de jaren zestig en zeventig en we groeiden op in een hotel zoals je die alleen in Suffolk schijnt te hebben. Mijn broer en zus wilden vanaf jonge leeftijd al net zo graag de muziek in. Jullie kennen, zoals ik heb begrepen, mijn broer, Tom Baxter al heel goed hier. We hebben jaren in een band met elkaar gespeeld voordat hij zijn eigen weg ging. Het is goed om te zien dat het hem zo goed gaat.

WiM: Jij kunt met zijn ervaring vast en zeker ook weer iets….
CW: Zoals je wellicht weet was zijn eerste platendeal niet de meest gelukkige. Hij tekende bij Sony en zag zijn album alleen maar uitkomen in Engeland en Ierland. Hij wilde ook heel graag naar het vasteland van Europa maar daar wilde distributie gewoon niet lukken. Ik ben blij dat ik nu bij een klein label zit. Vreemd genoeg blijken die veel handiger met distributie in het buitenland. Mijn album kwam eind januari pas uit in Frankrijk en nu al reis ik heel Europa over voor promotie.

WiM: ‘Hobo’ is al je tweede album..
CW: Dat klopt. Mijn eerste album is eigenlijk langs iedereen heen gegaan. Heel jammer! Vooral omdat ik ook trots op dat album ben. En het heeft een heel lange aanloop gehad. Ik reisde al veel in mijn tienerjaren maar op mijn 21ste verhuisde ik naar India. Ik leerde daar tabla spelen en ontdekte dat reizen me enorm veel inspiratie en energie gaf. Bij mijn terugkomst in Engeland, vanuit India, heb ik me eerst volledig op de theater en film muziek gestort voordat ik weer gewoon songs ging schrijven. Op uitnodiging kon ik meespelen met opnamen die gemaakt werden in de Real World studio’s. Daar kwam ik (mede) eigenaar Peter Gabriel tegen die, met na mijn eigen songs beluisterd te hebben, zo enthousiast wordt dat hij me uitnodigt om met hem op tour te gaan. Tijdens die tour heb ik en vreselijk veel geleerd en ook mijn eerste album ‘Make Way’ opgenomen. Helaas deed het album maar weinig, vooral ook door slechte promotie. Ik had echter met mezelf afgesproken dat ik er 5 jaar voor zou gaan om te kijken waar ik zou kunnen komen. Anders weer de film en theater wereld in gaan. Maar dat verhaal geldt nu niet meer…

WiM: In Frankrijk ben je binnen korte tijd al een ster geworden, zo begreep ik?
CW: Een aantal jaren geleden vestigde ik me in Parijs. Daar kwam ik in contact met de lokale scene en de mensen met hart voor muziek. Mijn ‘kleine’ platenlabel heeft nu echt een geweldige job gedaan. Binnen drie weken staat mijn album in de Franse top 5. Boven Bruce Springsteen en Coldplay. Echt ongelooflijk. Ik ben al bijna bang dat mijn muziek wel heel erg mainstream is (..lacht..). Het geeft hopelijk ook aan dat het publiek iets anders wil horen dan de voorspelbare radio.

Het album ‘Hobo’ ligt nu in de winkels.