×

Interview

22 oktober 2008

Interview met Ry Cooder over de Buena Vista Social Club

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: World Cicruit

Met het verschijnen van het Buena Vista Social Club At Carnegie Hall live album krijgen wij de mogelijkheid om met Ry Cooder kort te spreken. De man die samen met platenlabel eigenaar Nick Gold de Buena Vista Social Club de muzikanten hielp hun enige album te vervolmaken.

WiM: Voelt dit als het einde van een periode? Cooder: Eigenlijk wel, ja. Bijna iedereen uit de oorspronkelijke band is dood en er zal dus nooit meer een album, laat staan een concert kunnen komen wat een zelfde  impact zal hebben.

WiM: Gezegend dit te hebben meegemaakt? Cooder: Toen we het BVSC album opnamen voelde dat al als een geschenk. Omdat ik al jaren naar Cubaanse muziek luisterde en er helemaal gek van was, gingen mijn vrouw en ik in de jaren 70 zelf naar Cuba. We hadden het zo naar ons zin daar dat we bijna hadden besloten daar te blijven. De geboorte van onze zoon Joachim deed die droom vervolgens verjaren maar mijn liefde voor de muziek van het eiland bleef. Toen ik door Nick Gold gebeld werd om mee te gaan helpen aan het muzikale project, dat uiteindelijk de Buena Vista Social Club werd, hoefde ik niet lang na te denken. Gelukkig hebben we het net op tijd gedaan. Het duurde nog geen drie jaar voordat het eerste BVSCV lid overleed en al snel daarna volgden er meer.

WiM: In een zeer creatieve piek werden er maar tegelijk 3 albums opgenomen? Cooder: Dat klopt en het is bizar als je er aan denkt eigenlijk. Pianist Ruben Gonzales was reeds door Juan de Marcos Gonzales ingeschakeld voor zijn Afro Cuban All Stars project. En ook zanger Ibrahim Ferrer, die in die tijd zijn bestaan nog verdiende met het poetsen van andermans schoenen en het verkopen van loterij tickets, was door de Gonzales gevraagd mee te doen. Gitarist/zanger Eliades Ochao en ook zangeres Omara Portuondo en zanger Compay Segundo vervolmaakten de gasten. In de studio werden zij vergezeld door trompettist Manuel ‘Guajaro’ Mirabal, bassist Orlando ‘Cachaito’ Lopez en laoud speler Barbarito Torres. In deze combinatie vonden de oorspronkelijke songs uit de ‘Cuban songbook’ hun weg. Hun virtuositeit en spelplezier creëerden een enorme creativiteit die het Afro Cuban All Stars, het Buena Vista Social Club en het solo album van Ruben Gonzales opleverde.

WiM: Ooit het idee gehad dat het BVSC album zo’n enorme impact zou hebben? Ik was me er wel van bewust dat we iets heel moois hadden gemaakt met elkaar. Nick (Gold, eigenaar van platenlabel World Circuit) zei dat we er wel 100.000 van zouden kunnen verkopen. Als je nu hoort dat na 11 jaar de teller op meer dan 8 miljoen exemplaren staat en er nog steeds wekelijks duizenden album over de toonbank gaan verrast me dat natuurlijk wel aangenaam. Het heeft voor een hoop mensen de weg naar wereldmuziek geopend en daar kunnen we heel blij om zijn.

WiM: In de originele samenstelling is maar weinig opgetreden. Cooder: Er zijn in totaal maar 3 concerten geweest met de gehele Buena Vista Social Club zoals deze ook op het album te horen is. De twee shows die in Carre , Amsterdam plaatsvonden waren nog behoorlijk ruw van structuur. Dat merkten we toen we de beelden van Wim Wenders bekeken en die zo ook in zijn film over de BVSC te zien zijn. Voor de show in de Carnegie Hall in New York is er meer geoefend en een goede volgorde in nummers en de opkomst van de muzikanten deed vervolgens het werk. Met een publiek wat voor 70% uit naar Amerika geëmigreerde Cubanen bestond, ontstond