×

Interview

15 mei 2016

exmagician: synths, pedalen en… songs

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Bella Union

James Smith en Danny Todd maakten ooit deel uit van Cashier No.9, de psychedelische popband die in 2011, 2012 in korte tijd flink wat bekendheid wist te krijgen. Het tweetal ging later verder als exmagician. Psychedelisch is nog steeds het sleutelwoord maar de muziek van exmagician is steviger en fuzzier, met een grotere rol voor synths en gitaareffecten, zoals we konden horen op hun prima debuut Scan The Blue dat eerder dit jaar uitkwam bij Bella Union. Tijd voor een interview met James Smith.

WiM: Scan The Blue is jullie eerste plaat als exmagician maar jullie waren eerst bekend als Cashier No.9.
Met Cashier No.9 en het album To The Death Of Fun (2011) waren we erg bekend geworden. De band viel uiteen door persoonlijke zaken. Twee bandleden vertrokken en we waren niet in staat om echt een vervolg te geven aan de groep. Het gat qua tijd was op een gegeven moment te groot geworden dus we dachten: ‘waarom veranderen we de naam eigenlijk niet?’ De muziek was bovendien ook al verder ontwikkeld dus… Ik ben blij dat we dat gedaan hebben; het voelt fris. David Holmes speelde destijds een grote rol als producer van de plaat. Nu doen we op dat punt veel meer zelf.

WiM: Wie zitten er behalve jou en Danny nu in de band?
Voor de opnamen van de plaat hebben we er een drummer, bassist en een lokale blazer bijgehaald. Live spelen we weer met een andere drummer en een andere bassist. We kunnen op het podium niet alles reproduceren zonder toetsenist en trompettist dus laten we een track meelopen. Daar hebben we trouwens wel over getwijfeld: is dat geen vals spelen? Maar ach, er zijn zoveel bands die het doen en het gaat er toch om hoe het uiteindelijk overkomt. Voor sommige songs moeten we ons dus wel strak aan het arrangement houden maar we klinken live absoluut niet hetzelfde als op plaat. Natuurlijk kan het soms wel als een last voelen om binnen een click-track te moeten werken, het altijd leuker om natuurlijker, losser en meer relaxed te kunnen spelen.

WiM: Jullie zijn een psychedelische band maar de song is koning, zoals jullie zelf altijd zeggen.
Ja, de song moet gewoon heel goed zijn voordat we de boel overhoopgooien en gaan experimenteren. Er moet een song zijn. Wat dat betreft hebben we een hoge standaard.

WiM: Het titelnummer van de plaat is bijna een soort ‘kamerpop’.
Ja, Scan The Blue begon als een zware track met beukende drums maar uiteindelijk voelde het toch niet helemaal goed. Toen hebben we per toeval eigenlijk de drums teruggedraaid en bleek het nummer met een rustiger geluid veel beter. Het is eigenlijk mijn favoriete track van het album. Alles kan, als het maar goed voelt. Soms mikken we bewust op een stevige rocker en komt dat er ook uit. We willen natuurlijk live ook lol hebben. Kiss That Wealth Goodbye en Wild Eyes waren te gek vanaf het begin.

WiM: Reageer eens op wat namen…
Hookworms? Die speelden hier een paar weken geleden in Donegal. We mochten hun voorprogramma doen maar helaas konden we niet. Ik moet ze hoognodig eens gaan checken. Spacemen 3? Altijd een fan van geweest, vooral van Spritualized, die heb ik altijd gevolgd. Ik zag ze in Belfast, dat was mindblowing. Beck? Waarschijnlijk mijn favoriete artiest aller tijden, wat hij ook doet, fantastisch. Phil Spector? Die was van grote invloed op Cashier No.9. David Holmes was helemaal ‘into Phil Spector’. De songs die Spector zelf zong waren trouwens ook heel goed, zoals Spanish Harlem.

WiM: Hij kwam al een paar keer voorbij in het gesprek: David Holmes…
Hij woonde een tijdje in L.A. maar ik ben nog steeds met hem bevriend. Zijn Unloved-album was verbazingwekkend. Hij kan echt zijn stempel drukken. Wie weet werken we in de toekomst wel weer eens samen. We hebben veel van hem geleerd. Hij bracht zoveel geweldige muzikanten mee voor het Cashier-album, daar stond ik echt van te kijken. Op mijn song speelde bijvoorbeeld de drummer van Beck, dat is toch geweldig.

WiM: Terug naar exmagician. Hoe vergaat het jullie in eigen land?
Belfast is onze thuisstad maar met Cashier No.9 werden we in heel Ierland erg bekend. Dat komt ons nog steeds goed uit en we herinneren de mensen er ook aan. We hebben met exmagician inmiddels een kleine tour gedaan door Engeland, Schotland en Wales. Onze bus begaf het op een gegeven moment, dat was wel even balen. Inderdaad ja, een typisch rock-‘n-roll-probleem… We zijn net terug uit Spanje en komen deze maand naar Amsterdam, de dag na The Great Escape in Brighton. Een nieuwe reeks optredens zou te gek zijn. We staan klaar om overal naartoe te komen.

Exmagician speelt op 22 mei in Paradiso.

Foto exmagician: Rory McCadden