×

Recensie

25 september 2009

Once: dé muziekfilm van 2007

Geschreven door: Dick Hovenga

We kunnen er kort over zijn. Once is de muziekfilm die iedereen dit jaar moet gaan zien. Op het alternatieve Sundance festival in Amerika won de film vorig jaar al de publiekprijs. Daarna ontwikkelde de film zich tot een vette filmhuishit in datzelfde land.

De soundtrack ligt al in de shops en vanaf 20 september zal deze Ierse film, met Frames zanger Glen Hansard in de hoofdrol ook in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Sundance en de States

De film is een puur Ierse aangelegenheid. Geschoten in Dublin, vooral hartje centrum en met een volledig Ierse cast en crew. Regisseur John Carney schreef ook het mooie ‘kleine’ verhaal.

De film werd voor niet al te veel geld met een kleine crew gedraaid en leverde in Amerika alleen al, na het succes op Sundance, al een veelvoud op. Once werd ook door magazines en kranten met prachtige recensies aangeraden.

Verhaal

Hij is een straatzanger die op de drukke straten van downtown Dublin de verloren relatie met zijn, naar Londen verhuisde, vriendin van zich afzingt. Zij is een Tsjechische immigrante die haar man heeft moeten achterlaten en met haar moeder en dochtertje nu in een arm gedeelte van Dublin woont.

Om in de kost te voorzien werkt hij bij zijn vader als stofzuigerreparateur. Zij maakt huizen schoon en verkoopt bloemen op straat. Daar ontmoeten ze elkaar dan ook als hij daar speelt. Om hun verdriet te verdringen beginnen ze samen muziek te maken. Muziek van de meest hartstochtelijke soort.

Muziek

Vorig jaar brachten hoofdrolspeler Glenn Hansard en Marketa Irglova samen al het prachtige album The Swell Season uit, waarop nu songs in de film, in een andere versie, te horen zijn. Ook is er een Frames song Fallen From The Sky in de film te horen.

Op het laatste moment schreef zanger Hansard ook nog het prachtige Say It To Me Now. Het verrassende muzikale hoogtepunt wordt mede geleverd door Gold, de meer dan geweldige Fergus O’Farrell song die prachtig in het midden van de film aan een grote tafel gespeeld wordt. Maar ook het briljante When My Mind’s Made Up is een van de hoogtepunten van de film.

Once

Er worden maar weinig films gemaakt die een zo goed verteld en eerlijk verhaal hebben, zulke natuurlijke acteurs en tegelijkertijd zulke fantastische muziek bevatten. Once is daarmee één van de meest opvallende en geweldige muziekfilms ooit gemaakt.