×

Concert

25 juni 2012

Zeer overtuigende Tom Petty & The Heartbreakers in HMH

Geschreven door: Dick Hovenga

Een bijna uitverkocht HMH was afgelopen zondag 24 juni 2012 getuige van een zeer sterk optreden van de legendarische Tom Petty & The Heartbreakers. Het optreden was een onderdeel van het Europese gedeelte van de tour die opgehangen is aan hun laatste album Mojo.

Het was zo lang geleden dat Tom Petty met zijn Heartbreakers in Nederland was dat we het bijna vergeten waren. De laatste keer dat de band hier speelde was met Bob Dylan in 1987, maar dat was geen echt ‘eigen’ optreden. De verwachtingen waren dus hooggespannen maar gelijk met de openingsongs bleek zowel het zaalgeluid prima, de band in topvorm en Petty heel goed bij stem. Met zijn 62 jaar is van slijtage maar bar weinig te merken. Met de van hun laatste album Mojo afkomstige slowblues Good Enough wordt een eerste hoogtepunt bereikt. Het excellente solo gitaarwerk van Mike Campbell breekt even helemaal los en de power die daarbij loskomt wordt de rest van de set niet meer losgelaten.

Het dik 2 uur durende optreden wordt gevuld met een ware greatest hits show met verrassingen. Want op songs als Rufugee, Won’t Back Down, Running Down A Dream, Free Falling, Learning To Fly, Into The Great Wide Open, het mooie akoestische Something Good Coming, Mary Jane’s Last Dance, een lekker dik I Should Have Known It sluiten de grote The Traveling Wilburys hit Handle With Care en een heerlijke versie van Oh Well van Peter Green perfect aan. Nog een bijzonder hoogtepunt was een prima uitvoering van It’s Good To Be King, een van de hoogtepunten van het meesterwerk Wildflowers. Een fraai, lekker stevig epische einde maakte heel veel indruk.

Er volgde nog een mooie verrassing toen Eddie Vedder van Pearl Jam het podium opkwam. (Veddder bleek dus als in Amsterdam aanwezig te zijn vanwege de 2 shows die de band deze week in het  Ziggo Dome zal gaan geven). Tom Petty is een absolute held van hem en het was mooi om Vedder op het podium te zien staan en een zeer emotievolle versie van een van Pettys’ allermooiste songs The Waiting te horen en zien zingen. Vedder werd voor de afsluitende toegift American Girl terug gehaald.

Het optreden van Tom Petty was een fijne openbaring. Petty heeft die niet te verslijten overtuigingskracht en net als Bruce Springsteen en John Mellencamp die ondefinieerbare, charismatische uitstraling. Daarnaast heeft hij ook die perfecte muzikanten om zijn songs op de meest geweldige manier voor het voetlicht te brengen. Dit concert was daar een zeer groot bewijs van.