×

Concert

23 maart 2017

Weergaloze jazz avond met Jasper Hoiby en Shai Maestro

Geschreven door: Dick Hovenga

Met optredens van Jasper Høiby’s Fellow Creatures en Shai Maestro Trio leek de woensdagavond op voorhand al een favoriet. En wat werd dat bewaarheid!

De avond werd afgebeten door de nieuwe band rondom Phronesis waarmee bassist Jasper Høiby, eerst onder eigen naam, vorig jaar met Fellow Creatures een prachtig album uitbrachten. Ondertussen is de titel van het album de naam van zijn band geworden. Was dat album, waarbij de muzikanten in korte tijd de composities leerden kennen en daarna snel moest worden opgenomen, al een fraai document, tijdens de eerste compositie van de band werd al gelijk duidelijk dat de band door de vele optredens ijzersterk doorgegroeid is.

Dat Høiby met het binnenhalen van drummer Corrie Dick, trompettiste Laura Jurd (beiden ook in de geweldige band Dinosaur), saxofonist Mark Lockheart en pianist Will Barry een geweldige groep Fellow Creatures bij elkaar heeft wordt op het podium nog duidelijker dan we al op plaat konden horen. Echt elke compositie klonk vanavond volgroeid tot nog mooiere vorm en de band speelde uitstekend. Met Høiby in de lead pakte iedereen zijn moment en in het samenspel werd uitgedaagd en het avontuur gezocht. Exact dus wat jazz zo spannend kan maken.

Hoewel de hele band fantastisch speelde was vanavond een hoofdrol weggelegd voor de minst bekende muzikant van de band: Will Barry. Wat een super levendige pianist en wat een verrukkelijk spel liet deze nog zo jonge toetsenman horen. Barry heeft zich de laatste jaren vooral in de hippe, vernieuwende Londense jazzscene bezig gehouden en Høiby heeft met hem een ruwe diamant binnen gehaald. Het talent spat er vanaf!

Met Høiby’s Fellow Creatures was de avond al meer dan geslaagd maar na de pauze besloot pianist Shai Maestro daar met zijn trio nog eens een schepje bovenop te doen. Zonder twijfel geïnspireerd door het geweldige begin van de avond startte Maestro, na mooie woorden over een jaar na Zaventem en de veranderende wereld in het algemeen, gelijk zo indrukwekkend dat het publiek volledig omver werd getrokken. Lange stukken waarin verschillende composities werden verwerkt waren de basis van het concert en dat werd zo adembenemend gedaan dat je er niet anders als in verbijstering naar kon luisteren.

Natuurlijk waren de fantastische composities van het laatste trio-album The Stone Skipper belangrijk onderdeel van de set maar er werd ook volop geput uit de drie daarvoor uitgebrachte trio albums. Maestro heeft in de geweldige drummer Ziv Ravitz en bassist Jorge Roeder natuurlijk twee fantastische en zichzelf constant uitdagende muzikanten die hem opstuwen tot ronduit subliem spel. Wat een chemie zit er tussen deze muzikanten. Maestro gaf voor het optreden al aan dat ze nooit een setlist hebben en gewoon maar kijken waar ze zin in hebben en juist dat spontane idee levert geweldige concerten op. Alles wat jazz boeiend maakt werd in dit optreden weer even vakkundig en emotievol blootgelegd. Weergaloos optreden.

De woensdagavond van Leuven Jazz is tot nu toe mijn favoriete avond. De schouwburg is een prachtig intiem en sfeervol oud/barok theater met een geweldig geluid. Met twee droomoptredens als vanavond blijft jazz, maar laten we voor het gemak zeggen, muziek in het algemeen, het allermooiste dat er in de wereld bestaat.