×

Concert

10 februari 2013

WDR Jazzpreis 2013 (2) Ansgar Striepens

Geschreven door: Wouter Schenk

Op vrijdag 1 februari ontving Ansgar Striepens de WDR Jazzpreis in de categorie “Jazz-Komposition”. Striepens, in 1965 geboren in Werne (Nordrhein-Westfalen) heeft gestudeerd aan de Musikhochschule in Köln en is sinds 1996 als docent verbonden aan het conservatorium in Weimar. Ook is hij leider van het Jugenjazzorchester Sachsen-Anhalt. Striepens is bovendien vaste gastdirigent en arrangeur voor de WDR Big Band, waarmee hij zijn prijs opluisterde met zijn composities. Het project waar hij de WDR Jazzpreis 2013 voor kreeg heeft betrekking op composities die Ansgar schreef als ode aan de Duitse architectuurtekenaar Helmut Jacoby, “Portrait Of Helmut Jacoby”. Jacoby (1926 – 2005) is na zijn architectuurstudie vooral bekend geworden om zijn tekeningen, hij werkte samen met bekende architecten zoals Norman Foster, Frank Gehry, Ludwig Mies van der Rohe en Walter Gropius. Striepens was onmiddellijk gefascineerd door het werk van Jacoby na het zien van een documentaire en besloot hierdoor geïnspireerd een werk te componeren.

Wonderlijk hoe twee creatieve uitingen, architectuur en jazz elkaar schijnen te vinden in dit project. Begrippen als kleur, contrast en symmetrie zijn zowel belangrijk in de architectuur als in muziek. Non-verbale muziek zoals in dit project uitgevoerd door de WDR Big Band reflecteert daarbij het werk van Jacoby. Die met potlood op papier gebouwen creëerde, net zoals de componist de noten, voordat het gebouw er staat en de muziek wordt uitgevoerd.

Prachtige uitvoering in het WDR Funkhaus in Köln! De WDR Big Band als vanouds krachtig, maar ook ingetogen en met een Nederlands tintje. Met Wim Both (tr), Rob Bruynen (tr) en Hans Dekker (d) heeft de Big Band een vast Nederlands smaldeel.

Hieronder een link naar een korte videoblog van het optreden, gemaakt door Internationale Filmschule Köln:

Videoblog WDR.