×

Concert

03 februari 2013

WDR Jazzpreis 2013 (1) Matthias Bröde

Geschreven door: Wouter Schenk

Het WDR Funkhaus in hartje Köln, vlakbij de vermaarde Dom, was afgelopen weekend het decor voor de eerste editie van het WDR3 Jazz Fest.  Een nieuw jazzfestival dat op verschillende plekken in Nordrhein-Westfalen zal plaatsvinden. De volgende edities staan al gepland voor de komende jaren in Gütersloh, Dortmund, Münster en Hamm. Festivaldirecteur en leider van de WDR Jazz redactie, Bernd Hoffmann, betitelt het jonge festival als broedplaats voor en zoektocht naar het onbekende, nieuwe bezettingen en onverwachte combinaties. Daar is hij voor de eerste editie zeker in geslaagd. Over het festival zelf meer in enkele volgende artikelen.

Het festival is vanaf nu ook de plaats waar de jaarlijkse WDR Jazzpreis wordt uitgereikt. De prijs is voor 2013 uitgereikt in de volgende categorieën: “Jazz-Improvasition” aan Matthias Bröde (mondharmonica, piano), “Jazz-Komposition” aan Ansgar Striepens, “Jazz-Nachwuchs” aan JugendJazz Orchester NRW en een “Ehrenpreis” voor de jazzjournalist en WDR programmamaker Karsten Mützelfeldt.

Mathias Bröde is klassiek geschoold op het conservatorium in Karlsruhe, maar heeft zich zelf bekwaamd in het bespelen van de mondharmonica. Toch een instrument waarbij je in de jazz maar aan één iemand denkt en dat is Toots.  Maar Bröde heeft geheel zijn eigen stijl en taal ontwikkeld. Zijn werk is te scharen onder improvisatie en freejazz. En dat doet hij op imponerende wijze. Op vrijdagavond 1 februari, na de uitreiking van de prijs, speelde hij in triobezetting in de Klaus von Bismarck Saal met Joachim Schönecker (g) en Volker Heinze (b). Redelijk rustig en stilistisch in deze bezetting. Op zaterdagavond met zijn project Bröde Vier gingen de remmen los in de richting van de freejazz. Bezetting: Matthias Bröde (harm, p), Uli Kempendorff (ts, cl). Andreas Edelmann (b) en Alex Huber (dr). Zeer geturfd, abstract tot avant-gardistisch.

Over de andere prijswinnaars en het festival in enkele volgende artikelen meer!

Zie verder ook:

Videoblog WDR

Videoblog WDR 2

Written in Music over Alex Huber