Vol het experiment in op de maandag van Leuven Jazz
Een festival wat alle kanten opstuitert, wij kunnen er nooit genoeg van krijgen. Was de zondag gevuld met fraaie huiskamerconcerten, de maandagavond kozen wij voor het experiment in de Labozaal van STUK. Terwijl we natuurlijk ook naar de Schouwburg hadden kunnen gaan en daar het heel erg interessante duo-project van saxofonist Robin Verheyen en de jonge veelbelovende pianist Bram de Looze hadden kunnen gaan zien en daarna het fameuze duo Ron Carter en Richard Galliano. Beide al net zo de moeite waard natuurlijk maar ja…keuzes, keuzes….
In de Labozaal mocht Duo a l’encre de spits afbijten. Eigenlijk bestaat de band uit drummer Teun Verbruggen, de percussie trots van België, en graffitiartiest BONOM, het alias van Vincent Glowinksi. Vanavond werd het duo bijgestaan door keyboard/synthheld Jozef Dumoulin en Andrew Claes (van STUFF). Het bleek de ultieme groep muzikanten om flink het muzikale avontuur op te zoeken. Terwijl BONOM onder een camera de meest fantastische tekeningen/schilderijen tevoorschijn toverde die op een groot scherm werden vertoond, zochten de muzikanten al net zo het avontuur op. In lekker tegendraadse structuren waarbij de synths, computers, sax en wii elkaar opzochten in dissonantie met het o zo veelkleurige drumwerk van Verbruggen als basis.
Fraai om te zien en horen hoe kunstenaar en muzikanten zich door elkaar lieten leiden met steeds weer een andere partij in de lead om de sfeer en kleur te bepalen. Gedurende de gehele performance was er geen melodie te ontdekken maar legde Verbruggen met zijn verbluffende ritmepatronen het fundament onder wonderbaarlijke geluidsstructuren. Indringend en emotievol zochten muzikanten en kunstenaar hun weg. Indrukwekkend!
Het tweede gedeelte van de avond was voor BeraadGeslagen, het nieuwe opvallende duo-project van drummer Lander Gyselinck (STUFF, Labtrio) en Fulco Ottervanger (STADT, De Beren Gieren). Zo vreemd als de bandnaam is (al lijken al die jonge Belgische vanuit de jazz opkomende muzikanten daar een patent op te hebben) zo onvoorspelbaar is hun muziek. Supertalenten als ze zijn duiken ze met z’n tweeën een muzikale wereld in die ook voor henzelf vaak onontgonnen lijkt. Het zelf muzikaal verrassen en elkaar uitdagen lijkt daarbij de leidraad.
Het levert een muzikaal superspannend geheel op dat soms zwaar de diepte in gaat met tegen prog aanleunende door synthesizer gestuurde en met elektronica versterkte geluidsstructuren dan weer met de heerlijk, immer verrassende, drumpatronen van Gyselinck de swing in wordt getrokken. Hun net gelijknamige, net uitgebrachte, EP liet al flink doorschemeren dat we met een zeer opvallend duo te maken hebben maar live overtuigen ze des te meer. Geen muzikale horde lijkt de mannen te ver te gaan. En de absurde Nederlandstalige teksten die Ottervanger in sommige van de composities over de muziek heen slingert maken BeraadGeslagen nog opvallender en innemender. Flink in de gaten houden dit BeraadGeslagen dus!