×

Concert

04 september 2019

Verrassingszaterdag op Into The Great Wide Open 2019

Geschreven door: Dick Hovenga

Na een boordevolle vrijdag was het zaterdag fijn opstaan. Kom maar op met weer een dag van muzikale verrassingen.

Een mooie sfeer hing er gelijk rond het middaguur al Bij de IJsbaan bij de Deense Winnie Raeder. Een singer-songwriter met een repertoire dat niet echt origineel genoemd mag worden maar door haar fijne stem wel met genoeg eigens om te boeien. Gevoed door een doodstil dan weer heel enthousiast publiek speelde ze de show van haar leven (‘Normaal speel ik in Londen in kleine clubs waar er veel doorheen gepraat wordt….’). Die gaat vast terugkomen om meer shows in de Lage Landen te komen doen.

bobby

Ook de kennismaking met de Finse Bobby Oroza was een fijne. Hoewel het hoofdpodium misschien niet de beste plek was voor zijn veelal relaxte soulsongs speelde hij en zijn ritmesectie een fijne set met vrijwel alle songs van zijn debuut This Love. De publiek stroomde met elke song in grotere getale toe.

Veel beter op dat grote podium pasten de Australische Teskey Brothers die met een gelikte show nu al als een ervaren bluesrockband klinken hoewel hun gelijknamige debuutalbum nog maar net in de winkels ligt. Wat een fijne sound en flink wat sterke songs hebben deze mannen en wat goed om er zo’n band als The Teskey Brothers bij te hebben.

Josh Teskey heeft een fijne stem en is een innemende podiumpersoonlijkheid, zijn broer Sam zo’n gitarist die je elke goede bluesrockband wil hebben. Fraai melodieus in de rustigere songs en heerlijk gedreven, soms lekker stevig doorpakkend, solerend in de stevigere tracks. Met Brendan Love (bas) en Liam Gough (drums) hebben de broers een ideale ritmetandem achter zich.

Natuurlijk wilden we ook Pip Blom weer zien en wij waren bepaald niet de enigen die De Open Plek hadden uitgezocht. De grote belangstelling rond de zangeres/songschrijver en haar gelijknamige band is volledig terecht. Niet alleen heeft de band handenvol pakkende songs met straffe gitaarlijnen, zoals ook hun pas verschenen debuut Boat al volop weer aangaf, maar wat hebben ze toch ook een heerlijke energie.

Zangeres Pip heeft daarnaast de perfecte samenwerking met broer/gitarist Tender en ook de ritmesectie met Darek Mercks (bas) en Gini Cameron (drums) is dik in orde. Volledig terecht dat deze band ook in Engeland populair geworden is. Als geen andere Nederlandse bands snappen ze wat een punkrockshow spelen is. Aftellen los gaan, weer aftellen en de volgende. Zo houd je alle aandacht vast, grijpen de songs aan elkaar en komen ze onvermijdelijk bij het publiek binnen. Volledig terecht dus, die lof voor Pip Blom.

Fijne verrassing was ook Little Simz, de veel geprezen Noord-Londense rapster, die met een wel heel fijne band aantrad en daardoor het publiek volledig inpakte. Haar raps zijn scherp, politiek en persoonlijk, en haar songs versnijden oude oldskool hiphop met funk, r&b. Dan weer helder en prominent dan weer dromerig en duister.

We togen vervolgens naar binnen, de Bolder in. Pottery is een band uit Montreal, bestaande Canadezen en Britten, die fijne van funk en punk doorsneden songs speelt. Dat weer lekker dynamisch en stevig dan weer heerlijk dansbaar. De Bolder binnenzaal heeft immer verrassingen en deze band is daar zeker een van. Typisch zo’n band die je na een eerste keer graag weer een keer wil gaan zien.

wand

Afsluiter in De Bolder is vanavond het uit Los Angeles afkomstige Wand. Een plek waar de band er vier jaar geleden ook al het dak vanaf speelde. Deze avond is dat niet anders. Wat een bizar goede band is dit en wat een fabuleuze gitarist is frontman Cory Hanson toch ook. Echt een groot mysterie dat deze band niet veel groter en bekender is. De kwaliteit spat ervan af.

Met hun laatste prachtalbum Laughing Matter als basis zette de tot vier man en een vrouw uitgegroeide formatie een duizelingwekkend goede set neer. Krachtig en melodieus, volslagen eigenzinnig en avontuurlijk. En Hanson is ook nog eens ene geweldige zanger en een erg fijne podiumpersoonlijkheid. Vanaf het allereerste moment dat de band het fantastische Wonder (van hun laatste album) inzet is het volledig raak. Ze spelen een indrukwekkend goede set met Thin Air en Airplane als absolute hoogtepunten. Wat een geweldige band is dit toch!