×

Concert

18 september 2017

Verbluffende Zara McFarlane en band in Mau Mau, Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Brownswood Recordings

Met haar nieuwe album Arise op 29 september in de winkels was het fijn Britse jazzheldin Zara McFarlane vast met haar band de nieuwe songs te horen spelen. Het kleine maar o zo belangrijke Mau Mau op Portobello Road in Notting Hill, Londen was de plek waar ze de nieuwe songs aan een klein publiek liet horen.

Met hun wekelijkse jazzavond onder de naam Refreshed is Mau Mau de ideale plek voor veel jonge jazzmuzikanten om voor het juiste, geïnteresseerde publiek, hun kwaliteiten te laten horen. Bijna altijd uitverkocht is de sfeer er ook altijd erg goed. En de club heeft een heerlijk gemixt publiek met een open mentaliteit. McFarlane speelde hier al ver voor haar eerste album verscheen en is de club altijd trouw gebleven. Voordat haar nieuwe album Arise haar naar de toppen van de jazz gaat brengen (ja, zo goed is het album!) wilde ze het publiek vast veroveren met die nieuwe songs.

Met haar geweldige band, met daarin onder meer Moses Boyd (drums) en Binker Golding (sax), was gelijk vanaf de aftrap duidelijk dat McFarlane met haar nieuwe album de juiste troeven in huis heeft om het wereldwijde publiek nu volledig te gaan inpakken. Haar jazz die altijd al doorspekt was van soul en doorleefde persoonlijke teksten zijn op het album voorzien van pakkende reggae elementen. De muziek die ze vanuit haar Jamaicaanse ouders met de paplepel kreeg ingegoten. Het maakt haar muziek nog daadkrachtiger en opwindender.

McFarlane is niet alleen een geweldige zangeres maar ook een heerlijke podium persoonlijkheid die met haar enthousiasme met de zaal speelt en tegelijkertijd meeneemt in haar muzikale reis. Songs als het lekker vrije Pride hakt er dan ook gelijk lekker in met die heerlijk uitbundige solo van Golding of het al net zo stevige Stoke The Fire, terwijl de van dub doortrokken songs als Fussin’and Fightin’ en al helemaal Freedom Chain ( o o o wat een heerlijke baslijn toch!) het publiek met wel heel veel gemak aan het dansen en joelen krijgen. En van zo’n souljazz song als Peace Begins Within kun je toch ook nooit genoeg krijgen?

Ook in de rustiger songs als Allies Or Enemies, het meesterlijke Silhouette of Fisherman komt die prachtstem van McFarlane geweldig naar voren. Bij alles tijdens naar dit optreden wordt wel heel duidelijk dat Arise het album is dat McFarlane nu echt naar het hogere plan tilt. In haar band heeft ze met de jonge Boyd, al net zo’n grote Britse jazzheld als Shabaka Hutchings, en Binker Golding twee super voorname namen binnen die zo florerende jonge Britse jazzscene. De mannen knallen met hun kwaliteiten en enthousiasme van het podium. De geweldige bassist Max Luthert en gast-toetsenman Ashley Henry, die vaste toetsenman Peter Edwards vanavond geweldig verving, sluiten zich met indrukwekkend spel naadloos aan. Wat een geweldige band is dit!

Eind november speelt Zara McFarlane met haar band in Nederland. Absoluut niet missen die optredens dus.