×

Concert

19 maart 2017

Veelbelovende eerste avond Leuven Jazz

Geschreven door: Dick Hovenga

Leuven Jazz is een festival dat goed in de gaten gehouden dient te worden. Net als Brussels Jazz is het een ruime week durend festival en zijn er immer tal van muzikale verrassingen. Op Leuven Jazz krijg je verspreid over de stad in diverse, kleine en grotere zalen, erg veel muziek voor je oren maar kun je ook nog rustig in de bioscoop verdwijnen om daar nieuwe muziekfilms te zien. Een mooi ruim en divers aanbod dus.

De plek om te zijn op de eerste avond was De Appeltuin, net buiten het centrum gelegen, maar een ideale plek om concerten te geven. De gymzaal van de school heeft zowaar namelijk sfeer en een puur en eerlijk geluid en er worden het gehele jaar daar daarom jazzconcerten gegeven. Geen grote zaalversterking, dus alles wat je hoort komt vanaf het podium. Vanavond is er een dubbelconcert met Bram Weijters en Chad McCullough en aansluitend de Guillaume Vierset Harvest Group.

De Belgische toetsenman Weijers en de Amerikaanse trompettist Chad McCullough hebben ook een kwartet onder hun beider naam, waarmee ze al drie albums uitbrachten, maar treden nu ook als duo op en brachten kort geleden hun sterke debuutalbum Feather uit. Dat ze op eigen kracht net zoveel indruk maken was vanavond goed te horen. Weijters weet de Fender Rhodes steeds goed te raken en McCullough vult met zijn fijne trompetspel de juiste emoties in.

Hoe gemakkelijk zou een concert in deze basis, alleen Rhodes en trompet, tot een saaie exercitie kunnen vervallen, maar de twee mannen weten dat met sterke composities en knap spel (en fijne, gappige teksten tussendoor) steeds knap te omzeilen. Dan weer opgezet als losse composities, dan weer als suites, weten de mannen goed te overtuigen. Fijn optreden.

De grote verrassing van de avond is echter de band rondom de jonge gitarist Guillaume Vierset. Wat een geweldige gitarist is dat zeg! Het gemak waarmee hij speelt en de diepte die hij in zijn spel weet te leggen zijn een ware openbaring. De muzikanten die hij om zich heeft zijn trouwens ook bepaald niet misselijk. Met Mathieu Robert op sax, Marine Horbaczewski op cello, Yannick Peeters op contrabas en Yves Peeters op drums is Vierset’s Harvest Group een zeer bijzondere te noemen.

Vierset is de duidelijke leider van de band. Niet alleen schrijft hij alle composities, op het podium is hij ook de duidelijke aangever. En zijn geweldige gitaarspel, wat meer ingetogen dan zijn werk met LG Jazz Collective (waarmee hij soms lekker improviserend uit de bocht giert) drijft de composities op tot grote hoogten. Composities die uitdagend en onvoorspelbaar klinken. Natuurlijk is de bandopstelling met een cello daarin al anders dat normaal en de manier waarop Vierset de composities heeft vorm gegeven is de cello een dragende kracht. Een prachtaanvulling op het rijke spel van de anderen, dan weer zo vrij en prominent als ieder ander instrument. Met een geweldig muzikant als Vierset in de lead gaat iedereen nog beter klinken en al helemaal als de composities van zulk hoog niveau zijn. Prachtoptreden!