×

Concert

30 augustus 2015

Valeriy Stepanov Trio: Jazzfunk uit Moskou

Geschreven door: Rik van Boeckel

Valeriy StepanovWie van fusion uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw houdt en de Nederlandse concerten van het Valeriy Stepanov Trio de laatste weken van augustus niet heeft bijgewoond, heeft wat gemist. Want de muziek van het trio rond het Russische multitalent Valeriy Stepanov is van hoog niveau. En dan te bedenken dat Stepanov en drummer Arkadiy Kornev nog maar begin twintig zijn. De keyboardfunk van Stepanov is zeer gelaagd. Voor de optredens in Nederland had Stepanov de Nederlandse bassist Jay-Tee Teterissa (Candy Dulfer, Jan Akkerman, Tom Browne) gevraagd die met zijn sterke basspel een uitstekende aanvulling is op de muziek van Stepanov.

Stepanov en Kornev speelden voor het eerst in het Westen en dus ook in Nederland. Ze waren te gast bij Radio 6. Het trio trad onder andere op tijdens Jazzfestival Delft, Jazz in de Gracht ( Den Haag), in jazzcafé de Twee Spieghels ( Leiden) en Jazz in Oegstgeest. In Duinzigt, Oegstgeest, was ik getuige van hun laatste optreden van  deze tour. Al meteen vanaf het begin ontpopte Stepanov zich als een ware tovenaar op het dubbele Korg keyboard. Het is verbazingwekkend wat hij daar allemaal uit weet te halen. Van hoge etherische ijle klanken tot zeer ritmische funky melodielijnen. Met sterk groovende drummer Kornev vormt hij een geduchte muzikale twee eenheid. Met Jay op bas erbij werd de funky groove nog eens extra versterkt. Invloeden van Weather Report, Herbie Hancock, Yellowjacquets en Dave Weckl waren goed te horen.

Het concert werd gekenmerkt door veel dynamiek. De muziek is behoorlijk complex, met veel ingewikkelde maatsoorten. En onverwachte en dus verrassende drumbreaks. Na de pauze begonnen Stepanov en Kornev even met z’n 2-en, Valeriy haalde nu de bassound uit de Korg. Met een vrolijke speelsheid die Valeriy een groot deel van het concert liet zien. En uiteindelijk met een paar covers, van onder andere Michael Jackson en een door Valeriy gezongen tekst van de Russische schrijver Boris Pasternak. Het publiek vroeg tot slot terecht om een toegift.

Stepanov en Kornev hebben ook een album uitgebracht: VSAK 6 waar onder andere ook Jay-Tee aan heeft meegewerkt.
De CD is te verkrijgen via deze digitale kanalen:

https://itunes.apple.com/ru/album/vsak-6/id1030483735

http://www.amazon.com/Vsak-Valeriy-Stepanov-Arkadiy-Kornev/dp/B013XBTK1W/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1440678543&sr=8-1&keywords=vsak+6

https://play.google.com/store/music/album/Valeriy_Stepanov_Arkadiy_Kornev_Vsak_6?id=Bpeyh2xslcfkhyogtp5sbry75sy https://www.7digital.com/artist/valeriy-stepanov/release/vsak-6/