×

Concert

06 mei 2018

Unesco International Jazzday Krefeld

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

In de prachtige entourage van de Rittersaal van de Middeleeuwse burcht Burg Linn in Krefeld (D) vond één van de concerten plaats in het kader van de Unesco International Jazzday op 30 april jl. De ridderzaal was helemaal vol, met zelfs enkele stoelen meer dan door de plaatselijke brandweer toegestaan. Jazzklub Krefeld, die volgend jaar hun 40-jarig bestaat viert, is een begrip als het gaat om jazz en geïmproviseerde muziek in de regio van de Niederrhein, net over de grens van Noord-Limburg en weet regelmatig volle zalen te trekken bij de circa 50 concerten die zij jaarlijks organiseren. Dat Krefeld ‘Jazzstad bij uitstek’ is werd bij aanvang van het concert bestempeld door Oberbürgermeister Frank Meyer, tevens jazzliefhebber en lid van de Jazzklub. Het is niet alleen de Jazzklub die in Krefeld naam maakt, maar ook de Jazzkeller, die dit jaar maar liefst 60 jaar bestaat en daarmee het op één na oudste jazzcafé in geheel Duitsland is. Krefeld is in 2018 één van de elf plaatsen waar International Jazzday wordt gevierd met een concert. Met International Jazzday wordt geaccentueerd dat jazz een muziekvorm is die gekenmerkt wordt door vrije improvisatie, interactie en dialoog met het publiek en verbonden is met vrijheid en democratie.

In Krefeld is op 30 april een dubbelconcert, waarbij blazers de boventoon voeren. Allereerst op het podium het Shannon Barnett Quartet en daarna het trio Three Fall met gast trompettist John-Dennis Renken. Shannon Barnett (1982), trombone, heeft een behoorlijke staat van dienst. Ze studeerde in haar geboorteland Australië en in New York voordat ze zich in 2014 in Köln vestigde en het jongste lid werd van de WDR Big Band. Voor haar betrekking bij de WDR Big Band heeft ze momenteel een sabbatical om zich op eigen projecten te richten, waaronder haar eigen quartet, waarmee ze vorige jaar het album Hype uitbracht. Het quartet bestaat verder uit Stefan Karl Schmid, saxofoon, David Helm, bas en Fabian Arends op drums.

Barnett opent met de compositie Speaking in Tongues. Een mix met veel ritmewisselingen, een bluesy inslag waarin ook folk en klezmer invloeden te horen zijn. De verschillende invloeden versmelten moeiteloos met veel energie en expressie met afwisselend solo’s met abstracte melodielijnen. In het stuk People Don’t Listen to Music Anymore horen we een melancholieke melodielijn in een ballad. Schilderachtige klanken worden gelardeerd over een zacht bed van ritmiek met een prachtig samenspel van Barnett en Schmid op hun trombone en sax. Een tempoversnelling brengt meer power en expressie in de compositie. Veel van de nummers zijn afkomstig van het album Hype, zo ook Chasing the Second, een ode aan de tweede borrel, zo legt Barnett uit. Een opwindend stuk met frivole solo’s en een opzwepend ritme. Meer gevoeligheid en een verscheidenheid aan warme klanken en mooi samenspel horen we vervolgens in het nummer met de illustere titel The Spirit is Willing, But the Flesh is Weak. De solo’s van Barnett en Schmid zijn mooi uitgebalanceerd en worden gevolgd door fraai, maar ingetogen werk van Helm en Arends in de ritmesectie, dat langzaam wordt uitgebouwd met een tempoversnelling. Het quartet sluit af met het titelnummer Hype van het genoemde album. Een wonderlijk en gevoelig klankspel op een mooi uitgewerkt thema. Barnett getuigt samen met haar quartet van haar grote creativiteit en techniek.

Three FallDe tweede set is voor het Berlijnse trio Three Fall, dat bestaat uit Lutz Streun, bas-klarinet, Til Schneider, trombone, Sebastian Winne, drums en percussie en is deze avond uitgebreid met gast trompettist John-Dennis Renken uit Essen. Het trio bestempelt zich zelf als drie individuen in een collectief als een magische driehoek tussen structuur en improvisatie. Ze verkennen vele muziekstijlen waaronder hiphop, rock, reggae, funk en pop. Met Renken wordt het collectief uitgebreid met een zeer begaafd improvisator. Renken was artist in residence op Moers Festival in 2017, waar hij onder andere optrad met de formatie Tribe, waar ook Shannon Barnett deel van uitmaakt. Zo is de cirkel rond vanavond.

Three Fall treedt vanavond op met improvisatie, gebaseerd op eerder werk van het trio. De blazers werken met veel effecten via electronica. Het eerste stuk is een fantasierijk spel van klanken, soundscape en een rock ritme. We horen symfonische harmonieën in een opzwepende energie, aangevuld met Arabische toonladders, die ze een Oosters sausje geven. Streun gebruikt zijn bas-klarinet niet alleen als blaasinstrument, maar ziet kans de ritmesectie met percussie aan te vullen op een knappe manier. Het volgende werk start met een prachtige solo van Renken op trompet, elektronisch bewerkt met repeat en nagalm. Het klinkt betoverend in de ridderzaal in Burg Linn. Een wonderlijke synthese van hyper moderne muziek in een middeleeuws toneel. Na de lange intro wordt er meer power in de improvisatie gebracht en zijn we getuige van een uitbarsting van artistieke dynamiek. Het publiek, dat toch een bepaalde dosis grijs haar vertegenwoordigt, is verrast door het alles wat dit viertal laat horen en zien. Renken vraagt voor het tweede stuk of ze niet te hard spelen, aangevuld met de opmerking dat muziek een lichamelijke ervaring is waarvoor enig volume nodig is. Andere invloeden verschijnen in de improvisaties die daarop volgen. Hiphop en reggae zijn dominant aanwezig en het is mooi te ervaren hoe veelzijdig met name Streun zijn instrument aanwendt waarbij als je het niet zou zien kon denken dat het een synthesizer was. Het met Renken aangevulde trio haalt werkelijk alles uit hun instrumenten en vervult samen met het quartet van Shannon Barnett een schitterend duo concert op deze International Jazzday.

Setlist Shannon Barnett Quartet

1. Speaking in Tongues

2. People Don’t Listen to Music Anymore

3. PG3

4. Chasing the Second

5. Man in a Restaurant

6. The Spirit is Willing. But the Flesh is Weak

7. Hype