×

Concert

18 maart 2008

Tom Baxter overweldigt zijn publiek

Geschreven door: Dick Hovenga

De Britse singer songwriter Tom Baxter gaf maandagavond 17 maart voor de eerste keer een optreden in Nederland. In de bovenzaal van Paradiso speelde hij in een akoestische set songs van zijn twee verschenen albums en opvallende covers waarmee hij het publiek volledig inpakte.

Zijn tweede album Skybound kwam eind februari in Nederland uit en zijn promotiebezoek rond dezelfde tijd heeft in Hilversum zijn sporen flink achter gelaten. De bovenzaal was, ondanks het vroege tijdstip van half 8, bijna volledig uitverkocht.

De set

In een sobere opzet van Tom met een akoestische gitaar, pianist Danny Keane en slagwerker Che Albrighton, die zich van een wel heel kleine drumset bedient, begint Tom zijn set met het fijne Day In Verona, van zijn debuutalbum Feather And Stone, waarmee hij publiek gelijk muisstil krijgt. Ook de openingssong van dat album My Declaration zet gelijk mooi de toon. De afwisseling in songs van zijn, niet in Nederland verschenen, debuutalbum en de songs van zijn net verschenen nieuwe album maken zijn optreden vervolgens tot een ware traktatie. De fraaie single Better krijgt een mooie versie en het titelnummer van het laatste album klinkt zo in deze 3 mans opzet nog emotievoller. Het geluid is tevens uitstekend te noemen, de muzikanten spelen echt in dienst van de songs en Tom’s stem klinkt meer dan overtuigend. Zijn grappige verhaaltjes tussendoor geven zijn soms wat dramatischer songs tevens wat lucht.

Extra

Doordat de meeste songs van Skybound al geschreven en opgenomen werden in de herfst en winter van 2006 en Tom alweer tal van nieuwe songs heeft geschreven geeft hij ons daar ook een voorproefje van. Zo op het eerste gehoor klinken de nieuwe songs meer folk-achtig en vervolgen ze de opwaartse spiraal in songschrijven die Tom met Skybound heeft ingezet. Ook zijn versie van Badfinger’s, door Harry Nilsson groot gemaakte, Without You (ooit door Maria Carey van alle charme berooft) maakt indruk. Geheel solo speelt hij daarna ook nog Joni Mitchell’s Case Of You en overtuigd daarmee ook volop. Het publiek reageert ondertussen op elke song zo enthousiast dat Tom het aandurft om zijn ruim een uur durende set te beëindigen met een andere nieuwe song. Het publiek is echter nog niet klaar om naar huis te gaan en Tom komt nog eenmaal terug om het publiek uiteindelijk al Row Row Row The Boat zingend achter te laten. Met een zeer voorbeeldig en geïnteresseerd publiek vond Tom een prima mogelijkheid om indruk te maken. Hij deed dit volop en het is te hopen dat deze grote nieuwe held snel weer terugkomt.