×

Concert

19 oktober 2011

Tinariwen in Paradiso betoverend

Geschreven door: Rik van Boeckel

Dinsdag 18 oktober waren de Toeareg musici van Tinariwen te bewonderen in de grote zaal van Paradiso. De desert blues en rock van de band uit Noord Mali werd met de prachtalbums Aman Iman (2007) en Imidiwan (2009) gedefinieerd. Op het pas uitgebrachte Tassili heeft Tinariwen de elektrische gitaren deels terzijde geschoven en keren ze terug naar een meer akoestische sound.

Live in Paradiso wisselden ze dat af, ze brachten songs van hun nieuwe album en ouder werk, afgewisseld met solostukken van oprichter Ibrahim Ag Alhabib, raps in het Tamasheq en het Frans. Tinariwen begon rustig en het duurde even voordat het concert op gang kwam maar de slepende broeierige muziek van de zes groepsleden voerde het publiek al snel mee in een betoverende deserttrance, die werd versterkt door bijna psychedelische belichting waarin het blauw de boventoon voerde.

Het tempo werd gestaag opgevoerd met een belangrijke rol voor de kalebas en de djembé die samen met de bas een ritmische melodisch tapijt neerlegden waarover de snerpend scheurende desertrock-gitaren hun melodieën lieten uitwaaieren. De ene keer op een midtempo woestijnstapritme, de andere keer in een opzwepende desertdanstrance.

Tinariwen werd twee keer teruggeroepen en bedankte het publiek daarop met een sterke toegift! Het werd een mooi en pittig slotakkoord van een betoverend concert!

Hieronder enkele foto’s van Iñigo Garayo: