×

Concert

28 maart 2016

Stef Bos: Een Sprong In De Tijd, live in Maastricht

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: Coast to Coast

Vijfentwintig jaar lang alweer actief in de muziek. Vijfentwintig jaar lang muziek makend waarbij taal, beelden, het woorden geven aan gevoel en beleving de aandacht vragen naast steeds fraaie instrumentatie. Nooit de artiest geweest die zijn eigen imago centraal stelde in de publiciteit, nooit de aandachtszoeker, veel meer de zoeker, de dichter, de ontdekker. Liedjessmid pur sang waarbij het liedje alle aspecten omvat, maar zeker ook de taal waarin het zich uit. Steeds met aandacht voor de omgeving waar hij zich bevond, of dat nu Vlaanderen is, waar hij zijn hart aan verpandde, Afrika met alle kleuren van land, taal, natuur en mensen of zijn vaderland, Nederland.

Een zanger die midden in de maatschappij staat, die kritisch durft te zijn en, die na vijfentwintig jaar terugblikt, niet alleen op zijn beginjaren maar überhaupt op waar muziek hem heeft gebracht en hoe de maatschappij zich heeft ontwikkeld, hoe hij, Stef Bos, zich heeft ontwikkeld. Een avond, intiem in setting, met zeer sfeervolle verlichting en een band die zich de ideale begeleiders tonen op het podium zoals ze dat op het nieuwe album van Stef ook al hadden laten horen.

Met als pilaren voor de avond de muziek van zijn eerste album en van zijn laatste album nemen de band en Stef ons mee in een reflectieve gemoedstoestand. Geen gezapigheid, maar een avond als met een goede vriend. Enerzijds de nostalgie in terugblikken op gezamenlijke herinneringen, naar de tijd van Is Dit Nu Later? en anderzijds het leven vierend met Wat Een Wonder en Wodka. Papa klonk buitengewoon persoonlijk en tegelijk waren we allen deelgenoot. Het nieuwe album waarna de tour is genoemd bracht de reflectie op het voorbij gaan van de tijd, bracht blues, jazz, country, pop en ballades. En ook hier weer de diepere teksten van Stef. Zonder tergend diep te graven, weet Stef in zijn teksten wel de menselijke geest neer te zetten, te bezingen en aandacht van de luisteraar te bevragen.

De zaal zit voor een belangrijk deel vol met doorgewinterde liefhebbers van de zanger. Tegelijk zijn er ook mensen die, in de pauze of na afloop, met anderen delen dat dit hun eerste kennismaking met live uitvoeringen van de muziek van Stef was. Wat gedeeld wordt, is het enthousiasme dat de zaal in groten getale aan de dag legt. Het is tekenend voor wat de band met Stef over het voetlicht brengt; ze ontvangen het enthousiasme waarmee zij spelen van het publiek ook terug. Tegelijk is dit enthousiasme ook het bijna logische antwoord voor de manier waarop de muziek gebracht wordt.

De muzikanten die Stef begeleiden vormen een hecht geheel op het podium en ze zijn zeer op elkaar ingespeeld. Stef praat weliswaar de nummers aan elkaar met beschouwingen over zowel leven, het voortschrijden van de tijd, anekdotes en vertellingen over het ontstaan van de liedjes; het is de interactie van de band die boekdelen spreekt die laat zien dat hier juist ook een stel vrienden met elkaar aan het werk is.  Hoe mensen nu ook binnen kwamen, als kenners van de man en zijn muziek of als volslagen onbekend ermee, uiteindelijk is er een gedeeld gevoel van enthousiasme in de zaal. Mooi om deze tijdreis met Stef mee te maken.