×

Concert

17 oktober 2008

Spannende Jason Moran & Bandwagon veroveren Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Pianist Jason Moran is een begaafd en eigenzinnig jazz muzikant. Zoveel was ook te horen toen hij afgelopen woensdagavond optrad in het Amsterdamse Bimhuis. In twee dikke sets maakte hij duidelijk dat zijn benadering van jazz origineel is en indrukwekkende optredens kan opleveren.

Jason Moran, geboren in Houston, Texas volgde reeds vanaf zijn zesde levensjaar pianolessen. Eerst speelde hij klassieke muziek maar sterk beïnvloed door grootmeester Thelonious Monk switchte hij op zestien jarige leeftijd over op jazz. Met een opleiding voortgezet op de Manhattan School Of Music wordt hij al op 22jarige leeftijd gevraagd in de band van saxofonist Greg Osby te komen spelen. Osby en zijn band touren de wereld over en Moran wordt gelijk bij de eerste opnamen die hij met Osby in de studio maakt gerekruteerd door Osby’s platenlabel Blue Note.

Binnen een tijdsbestek van zeven jaar maakt hij vervolgens net zoveel albums. Het gros van deze albums maakt hij met zijn muzikale maten Tarus Mateen op bas en Nasheet Waits op drums. De mannen noemen zich Bandwagon. Moran’s liefde voor kunst (musea, galerieën), jazz en hiphop brengen een rijke muzikale mix tot stand die zowel inventief als rijk is. Beste voorbeeld daarvan is zonder twijfel zijn album Modernistic waarop hij een gave interpretatie doet van Afrika Bambaata’s Planet Rock.

Bij het optreden van afgelopen woensdag was een Moran & Bandwagon te horen die in een eerste deel het publiek uitdaagde en verraste. Terwijl niet alleen beats & grooves maar hele muziekstukken afgespeeld werden speelde het trio zijn eigen versies daar overheen. Geen gemakkelijke muziekhap maar wel degelijk intrigerend en spannend. Met als basis een stuk van Andrew Hill of een rappende Ghostface (Wu Tang Clan) over beats gaven de mannen van Bandwagon een andere draai aan de songs of vulden deze weergaloos aan.

In het tweede deel van het concert was de sfeer in de songs relaxter. En hoewel er ook nu weer geluidsbanden meedraaiden lag de aandacht meer op de virtuositeit van de muzikanten. Mateen en Waits zijn zonder twijfel het meest strakke drum en bas tandem dat er momenteel binnen de jazz rondloopt. Zij geven Moran de fraaie basis waarover hij kan excelleren met zijn pianospel. Songs van zijn laatste albums komen voorbij maar ook een aantal nieuwe inspirerende stukken.

Na zijn Artist In Residence album uit 2006 is er helaas geen nieuw werk op CD verschenen. Momenteel is Moran druk bezig met een multimedia project rondom Thelonious Monk. Een grote achtkoppige band met filmprojectie die volledig in het teken van de muziek van de fameuze Monk staat en de naam In My Mind draagt. Hij heeft er al mee opgetreden in het New Yorkse Town Hall.

Foto’s: Ger Koelemij, Maurits Mulder