×

Concert

10 september 2015

Relaxte afsluitzondag Into The Great Wide Open

Geschreven door: Dick Hovenga

De zondag geldt eigenlijk altijd als een vrij relaxte dag op Into The Great Wide en na die heerlijk overvolle zaterdag kwam dat ook dit jaar wel heel goed uit ook.

Het bospodium was deze zondag een prima plek om te starten. Het Nederlandse jazztrio Kapok presenteerde daar laat in de ochtend hun nieuwe album Glass To Send. Dat het trio veelbelovend is mag al jaren duidelijk zijn en hun concert, zo vroeg in de programmering, bewees hun klasse. Er was gelukkig ook flink wat publiek zo vroeg in het programma en het trio speelde een geïnspireerd concert.

Met Baba Zula op het hoofdpodium, All We Are op het Fortweg podium en Jacco Gardner op het bospodium kwam ook de zondag goed op gang. Voor het grote publiek was het optreden van Dazzled Sticks, de samenwerking tussen Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) en rapper Sticks (Opgezwolle, Great Minds) het eerste hoogtepunt van de dag. De mannen maakten de verwachtingen waar. Alhoewel het wat vreemd blijft om Bomhof als een soort van sidekick van Sticks over het podium te zien springen werkt de combinatie wonderwel. Al vraag je je soms af hoe het zou zijn als Sticks de frontman zou zijn van een door Bomhof geleid trio muzikanten (heavy drums, bas, gitaar). Het zou waarschijnlijk wonderwel werken. Dat Sticks de wellicht beste Nederlandse rapper is werd wel duidelijk. Zijn teksten zijn zowel spitsvormig als grappig en sociaal doordacht. Geweldige frontman.

Natalie Prass had het een beetje koud van een nacht niet slapen en reizen en dat kregen we dan ook continu te horen. Zoveel zelfs dat het een beetje begon te irriteren. Ook al omdat ze het hele optreden met een rood kleedje liep te klooien. En dat terwijl ze begin dit jaar een prachtig album afleverde en een geweldige band, de huisband van haar label Spacebomb (van Matthew E White faam), meehad. Het trio muzikanten speelde een geweldige set maar Prass bleek daar dus zowel zingend als gitaar spelend wat achteraan hobbelen. Dat kan ze veel beter zoals eerdere optredens bewezen hebben.

The Undertones hadden er vervolgens op het hoofdpodium erg veel zin in. De mannen, met sinds de doorstart in 1999 Pat Loone als zanger, speelden een energieke best of set waarin vrijwel al hun klassiekers voorbij kwamen. Alhoewel de songs met originele zanger Feargal Sharkey een legendarische status hebben verkregen wist Loone er een fijne twist aan te geven en met veel energie het publiek te veroveren. Torres had daar met haar gedragen songs op het bospodium wat meer moeite mee. Vooral ook omdat haar songs, hoe mooi ook, maar slecht van de grond komen. Als je eenmaal in haar sfeer kwam lukte dat wel maar zo op de late zondagmiddag was dat voor velen iets teveel gevraagd. Fresku, de man waarover de afgelopen tijd zoveel te doen was, mocht op het hoofdpodium Into The Great Wide Open vervolgens, voor veel toegestroomd publiek, afsluiten.

Live foto Natalie Prass: Joost Adams

Live foto Dazzled Sticks: Marco Demoet