×

Concert

20 november 2017

Ravi Coltrane Quartet op dreef in de Village Vanguard

Geschreven door: Dick Hovenga

Dat de plek om te excelleren voor veel jazz muzikanten de New Yorkse Village Vanguard is, mag alom duidelijk zijn. Ook vanavond weer. Met een week lange residentie is het aan saxofonist Ravi Coltrane om met zijn kwartet weer eens te laten horen dat het niet alleen zijn achternaam is die de aandacht prikkelt.

En wat een fijne groep muzikanten heeft hij met gitarist Adam Rogers, bassist Dezron Douglas en vooral de immer excellente E.J. Strickland meegenomen. Wij pakken het tweede optreden van de vrijdagavond en de mannen hebben dus al flink wat muzikale meters gemaakt.

In het begin nog even wat aftastend ontwikkeld zich binnen de set, opgebouwd uit een aantal eigen composities en bewerkte classics, een erg fijne vrijheid die door elke muzikant ijzersterk wordt opgepakt. Baken in de storm is Strickland die met steeds weer fabuleus spel de juiste stemming voor de compositie legt en in Douglas zijn perfect maatje heeft. Geweldige bassist.

Gedurende het optreden is het echter gitarist Rogers die met rijk spel steeds de emoties in de composities blootlegt. Hij is de man die met niet eens bijster veel maar wel de exact juiste effecten op het juiste moment de composities dan weer het avontuur induwt dan weer in rustiger vaarwater laat glijden. Coltrane zelf hoeft alleen maar de melodielijnen uit te zetten, de bandleden aan te geven waar hij de compositie naar toe wilt zien gaan.

De mannen duiken, zoals de jazz mits goed gebruikt verdient, gedurende het ruime uur dat ze spelen met maar vijf composities op de setlist lekker de diepte in. Ruim de tijd nemen om solo’s op en uit te bouwen, de compositie alle kanten op te duwen en maken er een heerlijk uitdagend concert van. De mannen zijn in bloedvorm en genieten op het podium al net zo als het toegestroomde publiek in de zaal.

Snel deze band naar de lage landen halen weer.

(Bovenstaande foto is wel van het hier beschreven (nieuwe) Ravi Coltrane Quartet, alleen is de foto niet in de Village Vanguard genomen)