×

Concert

15 oktober 2017

Presentatie album Alcides sprankelend Kaapverdisch feest

Geschreven door: Rik van Boeckel

alcides-20-jaar-later-in-grounds-foto-eric-v-nieuwland-164142

Zondagmiddag 15 oktober werd in Grounds, Rotterdam, het album van Alcides uit 1997 gepresenteerd door Rotterdams/Kaapverdische artiesten en musici. Het werd een echt Kaapverdisch muziekfeest van hoog niveau, bijgewoond door Alcides die speciaal uit Lissabon was overgekomen. Alcides werd na de opname van het album geopereerd aan een hersentumor, werd daardoor doof en kon niet meer zingen. Na de presentatie door Kaapverdische artiesten in Lissabon, was het nu de beurt aan Rotterdam.

Interview Alcides door Ariette Furtado

Interview Alcides door Ariette Furtado

Bekende Kaapverdische zangeressen en zangers uit Rotterdam zongen alleen en soms samen Alcides’ nummers. Dat waren Dina Medina, Melissa Fortes, Sonia Andrade, Jacqueline Fortes, Poliana Vieira, Elaine da Silva, Wendy Teixeira, Johnny Ramos en Luis Fortes. De avond startte met een kort interview met Alcides, afgenomen door presentatrice Ariette Furtado; daarin vertelde hij over de opname van de cd, de rol van zijn vader Bana en van arrangeur  Paulino Vieira; en over hoe dit project dat in Lissabon begon tot stand is gekomen. Het optreden begon met een nummer waardoor je als toeschouwer meteen zin kreeg om te dansen en dat vaak tijdens Kaapverdische bruiloften wordt gespeeld: ‘Noho Manel Pur Nol’. Het door allen gezongen ‘olelelelé’ werkte meteen heel aanstekelijk.

Dina Medina

Dina Medina

Toy Vieira en Jacqueline Fortes

Toy Vieira en Jacqueline Fortes

De band onder leiding van toetsenist Toy Vieira kon meteen goed op stoom komen. Toy vormde samen met Paulo Bouwman ( gitaar), Manu Ramalho (bas), Marijn van der Linden (cavaquinho), Walter Matos (drums) en Rafaël Lima (saxofoon) een hecht geheel. Bouwman en vooral Lima namen de solo’s voor hun rekening. Het sprankelende pianospel van Toy Vieira was een genot om te horen. De nadruk lag wel op de zang en die was door de 7 zangeressen en 2 zangers met hun verschillende stemmen zeer gevarieerd en ook nog eens erg goed. En gaf ook een beeld van de rijkdom van de Kaapverdische muziek in Rotterdam.

Rafael Lima Poliana Vieira en Walter Matos

Rafael Lima Poliana Vieira en Walter Matos

Melissa Fortes en Johnny Ramos

Melissa Fortes en Johnny Ramos

De volgorde van de 11 nummers op de CD werd ook live aangehouden. Jacqueline Fortes begon met Quem Bai Ca Ta Be Mais, een song met een lekker wiegende cadans, door Jacqueline met passie gezongen. Daarna nam Dina Medina de microfoon en liet horen mooi zij de morna kan zingen, je voelt als toeschouwer de sodade, af en toe gaf ze er zelfs een jazztintje aan. Poliana Vieira zong Destino Perdido Na Meia Di Mundo, een coladeira, lekker uptempo, prachtig gezongen. Elaine da Silva zong het gevoelige Coraçao waarna Melissa Fortes en Johnny Ramos Chica di Nha Maninha zongen, een nummer om bij weg te dromen. Het zijn allemaal prachtige songs die soms ontroeren. Dit gold ook voor het door Sonia Andrade gezongen Oi Dudu No Bai.

Luis Fortes zong, alleen begeleid door piano en gitaar, het gedragen Amizade waarna Sonia en Dina Dez Graozinhos De Terra zongen. Eerst afwisselend, daarna samen. Kippenvel!  Nha Piedade werd door Wendy Teixeira zachtmoedig gezongen met een stem die binnenkomt. Melissa, Jacqueline en Poliana brachten gedrieën het swingende Olim Te Bai Cheio Di Sodade waarna door allen werd afgesloten met waarmee begonnen werd: het olelelelé klonk door Grounds, er werd gedanst en meegezongen.

Sonia Andrade

Sonia Andrade

Het was een mooie afsluiting van een bijzondere middag. Het is te hopen dat er meer podia in dit project geïnteresseerd zijn. De muziek van Alcides, gezongen en gespeeld door Rotterdams/Kaapverdische artiesten, is van hoog niveau en verdient het elders gehoord te worden.

Foto’s: Eric van Nieuwland

Groepsfoto

Groepsfoto