×

Concert

17 september 2018

Prachtavond met (full cast) Lost Horizons in Queen Elisabeth Hall, Londen

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Bella Union

Een avond met de volledige cast van het Ojalá album van Lost Horizons kunnen we natuurlijk niet laten schieten. De band van Simon Raymonde (Cocteau Twins, platenlabel Bella Union) en Richie Thomas (Dif Juz, Jesus & Mary Chain) maakten met hun debuutplaat tenslotte een memorabel album en de rij aan vocalisten die ze voor het album uitnodigden was dat al net zo. Het concert blijkt een fijne avondvullende aangelegenheid te zijn.

lh

De eerste band die om half 8 het podium opkomt is het jonge Hilang Child, de band rondom zanger/toetsenman Ed Riman. De band speelt met twee keyboards en een drummer, Riman neemt de zang voor zijn rekening. Mooie stem heeft hij. De liedjes dwarrelen door het nog niet zo beste geluid wat heen en weer. Als er een gitaar bijkomt winnen ze aan kracht. Maar snel hun debuutplaat gaan luisteren.

De tweede band die aan mag treden is Penelope Islands uit Brighton. Een al net zo verrassend ogende als geweldig klinkende band. Vers getekend op Raymonde’s platenlabel Bella Union is de band een absolute aanwinst te noemen. Een verrassende mix van songs door heerlijk uitwaaierende, distorted gitaren dan weer vanuit de keyboard opgezet en met een energie gespeeld die het publiek gelijk omver blaast. Hun debuut komt begin volgend jaar uit. We zullen de ontwikkelingen van de band voor jullie optimaal in de gaten houden. Dit klonk zeer veelbelovend.

En dan is het tijd voor Lost Horizons. Spannend om Lanterns On The Lake zangeres Hazel Wilde de aftrap voor het concert te zien geven. Begeleid door Crayola Lectern’s Chris Anderson op piano is Stampede een prachtig ingetogen opener. Pas na die eerste song komt de rest van de band het podium op: Simon Raymonde (gitaar), Richie Thomas (drums), Hen Ganya Brown (Dog In The Snow) (gitaar, vocalen), Ed Riman (Hilang Child)(keys) en Asay Fairchild (bas). De band speelt sterk en de sfeer die de muziek oproept is magisch.

ghostpoet

De vocalisten wisselen met bijna elke song af. Van Gemma Dunleavy (Give Your Heart Away en Asphyxia), vaste touring zangeres Beth Cannon (Bones), Liela Moss (The Duke Spirit) (Score The Sky) tot aan Lowly’s Soffie Viemose (Amber Sky). De meest verrassende bijdragen komen van Phil McDonell, een zanger die in presentatie een kruising lijkt tussen Billy Mackenzie, Scott Walker en David Bowie met een dijk van een stem. (The Tide), Ghospoet (Reckless), de altijd geweldige Cameron Neal (Horse Thief) (Life Inside A Paradox) en een sprankelende Marissa Nadler (Winter’s Approaching en I Saw The Days Go By).

Natuurlijk is het voor velen wachten op de terugkeer van Tim Smith. De geweldige stem van Midlake (die natuurlijk ook verantwoordelijk was voor de songs op de eerste Midlake albums). Hij verliet de band vlak na het Britse End Of the World festival in 2012 en er werd maar weinig van het vernomen vanaf dat moment. Dat hij een zangbijdrage aan het Lost Horizons album leverde verraste Raymonde en Thomas enorm. Dat hij naar Londen vloog om vanavond met de voltallige Ojalá crew op het podium te staan nog meer.

Maar wat is het een genot dat dit gebeurde. She Led My Way klinkt prachtig. En wat heeft Smith toch een geweldige stem. Zonder twijfel een van de meest mooie en meest aantrekkelijke stemmen die we in de hedendaagse muziek kennen. Te hopen dat hij nu eindelijk eens terugkomt met een eigen solo-album. Songs schrijft hij continu (zo vertelde hij na het concert) maar de juiste muzikale vorm vinden liet even op zich wachten. Maar hij lijkt de heilige formule nu gevonden te hebben. Een mooie en opvallende stem heeft zeker ook Ed Riman, de man achter de jonge band Hilang Child, die met The Engine het concert mag afsluiten. Heerlijke groove en lekker lang voortslepend gespeeld.

Als enorme verrassingsafsluiting speelt de band ‘gewoon’ daarna als toegift nog even Evangeline van Raymonde’s oude band Cocteau Twins. Hoewel Cannon niet in de buurt kan komen van heldin Elisabeth Fraser (hoe kun je ook….) maakt de song veel extra emoties los. Raymnonde afsluitende woorden ‘… for the lovely Elisabeth Fraser…’ maken de avond helemaal compleet.

Lost Horizons is de eerste band voor Raymonde sinds Cocteau Twins en deze avond is zijn terugkeer op eigen kracht naar het grote podium. Een wel heel erg fijne terugkeer die absolute opvolging verdient.

Setlist Queen Elisabeth Hall, Londen (vrijdag 14 september 2018):

 • Stampede (met Hazel White)
 • Give Your Heart Away (met Gemma Dunleavy)
 • The Places I’ve Been (met Asya Fairchild)
 • Amber Sky (met Soffie Viemose)
 • Asphyxia (met Gemma Dunleavy)
 • Score the Sky (Liela Moss)
 • I Saw The Days Go By (met Marissa Nadler)
 • Winter’s Approaching (met Marissa Nadler)
 • Frenzy, Bear (Hilang Child)
 • She Led My Way (met Tim Smith)
 • The Tide (Phil McDonell)
 • Reckless (Ghostpoet)
 • Bones (Beth Cannon)
 • Life Inside A paradox (met Cameron Neal)
 • The Engine (met Hilang Child)

Encore:

 • Evangeline