×

Concert

22 oktober 2017

Phronesis opent denderend Krefelder Jazzherbst

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Enkele weken na hun zinderende optreden in het Concertgebouw treffen we het super trio Phronesis opnieuw, nu op 16 oktober bij de Oosterburen in de intieme setting van de Glasfoyer in Theater Krefeld. Het concert is de opening van de Krefelder Jazzherbst, georganiseerd door Jazzklub Krefeld, die sinds 1979 jaarlijks een prachtig programma presenteert met grote en hele interessante namen. Zo ook nu de mannen Jasper Høiby, Ivo Neame en Anton Eger. Terwijl het buiten zwoel is en een heuse Indian Summer de intredende herfst verwarmt tot zomerse temperaturen, is het binnen in de Glasfoyer het trio dat de energie opstuwt tot hoge waarden.

De mannen starten met Stillness, bijna sprookjesachtig en ingetogen. Maar al heel snel weet Eger op drums, terwijl hij kampt met een lichte griep, maar daar tijdens zijn spel helemaal niets van te merken is, de dynamiek in het nummer te brengen met tomeloze power. Niet met drumsticks, maar met messen geeft hij een vlijmscherpe klank aan zijn ritmewerk waarbij Høiby en Neame geweldig improviseren op het imponerende thema. OK Chorale wordt daarna ingezet met een prachtig lang intro van Neame op zijn vleugel, met mooie klassieke invloeden in de harmonie. De nummers die we kennen van de uitgebrachte albums in de 12 jaar dat het trio bestaat zijn voor de live uitvoeringen extended tot circa 10 minuten, zo legt Jasper Høiby uit. Het levert prachtige arrangementen op, volop solo’s en improvisaties, zodat elk concert weer een verrassing is.

PhronesisNiet voor niets zijn ze enkele dagen voor het concert in Krefeld in London uitgeroepen tot de beste jazzformatie in 2017 van de gerenommeerde Engelse Parliamentary Jazz Awards. Het perfecte samenspel, in combinatie met improvisaties en geconcentreerd op elkaar inspelen laat zich ook horen en zien in de prachtige versie van A Silver Moon van het album Parallax. Het stuk begint verstild, maar ook hier wordt de energie snel opgevoerd, maar tegelijk beteugeld met gecontroleerde en fenomenale tempowisselingen door het werk van Eger, geweldige basmelodielijnen van Høiby en het betoverende pianospel van Neame. Hoe vaak je ze ook ziet en hoort, dit trio verveelt nooit en verrast telkens opnieuw.

A Silver Moon vloeit zonder pauze over in het opzwepende en pittige Urban Control met vingervlug en formidabel solowerk van Ivo Neame, dat in mooie balans blijft met het prachtige baswerk van Høiby en de intense ritmiek aangebracht door Eger. Heel gevoelig, filmisch en harmonisch klinkt het in Kite For Seamus. Høiby speelt de melodielijn met mooie variaties op het thema. De intensiteit neemt toe tot een climax, waarna het weer verstilt tot de filmische sfeer waarmee het stuk begon.

67000 Mph kent zoals de titel doet vermoeden een enorm tempo. Prachtige grooves, pulserende bastonen in combinatie met klassiek getinte solo’s en akkoorden op piano alsmede verrassende ritme wisselingen maken dit tot een uiterst boeiend uitvoering. De concentratie van het drietal is zichtbaar groot, terwijl het niet ten koste gaat van hun bevlogenheid, plezier en contact met het publiek. Het nummer Rabat, dat geschreven werd naar aanleiding van een tour met onbetaalde rekeningen door Marokko brengt het enthousiaste publiek in Oosterse sfeer. Het optreden levert een staande ovatie op en het publiek wordt getrakteerd op de toegift Abrahams New Gift, waarna de zeer sympathieke musici volop in gesprek gaan met de aanwezigen. Het zijn niet alleen rasmusici, maar ook buitengewoon aardige en toegankelijke gasten.

Een mooiere opening van de Jazzherbst kon Jazzklub Krefeld zich niet wensen, waar nog twee heel interessante trio’s staan geprogrammeerd. Op 20 november is dat het David Helbock Trio en op 3 december in de mooie setting van het kasteel Burg Linn het Dieter Ilg Trio.

Setlist Phronesis

1. Stillness
2. Ok Chorale
3. Silver Moon
4. Urban Control
5. Kite For Seamus
6. 67.000 Mph
7. Song For Lost Nomads
8. Phraternal A minor, 5/4
9. Rabat
10. Abrahams New Gift