×

Concert

20 juli 2015

Overvol programma levert topavond Gent Jazz op

Geschreven door: Dick Hovenga

Verrassingen op festivals zijn mooi. Heel mooi. Vooral als het om de afsluiter van een festivalavond gaat. Als geen andere band op dit moment sloot het Vlaamse STUFF. de tweede zaterdagavond van Gent Jazz monumentaal af.

Op voorhand was de zaterdag van het tweede weekend van Gent Jazz al een overduidelijke favoriet. Met GoGo Penguin, Snarky Puppy, Neneh Cherry (met RocketNumberNine) en Gregory Porter zat het hoofdprogramma meer dan geweldig in elkaar. In de kleine tent spraken de optredens van BRZZVLL met Anthony Joseph en STUFF. als afsluiter al net zo goed aan.

Geen band heeft de afgelopen maanden zoveel gespeeld en de wereld rond gereisd als het uit Manchester afkomstige trio GoGo Penguin. Met hun baanbrekende tweede album V2.0 en de optredens die volgden maakten ze zoveel indruk dat ze door het grote Blue Note werden getekend. Dat die een zeer slimme move hebben gemaakt werd ook zaterdag weer heel duidelijk. Als muzikanten groeien de mannen van GoGo Penguin met elk optreden en de nieuwe composities die ze speelden klonken wederom een stap verder dan die van de eerste twee albums. Dat GoGo Penguin een heel grote band gaat worden hebben we al eerder duidelijk gemaakt en de mannen bewijzen het met elk optreden. Fijn ook dat de band als eerste van de dag optredend, al gelijk zoveel enthousiast publiek trok.

Het optreden van Snarky Puppy was al net zo dynamisch te noemen. Met een fijne setlist wist de band uit Brooklyn al net zo snel het publiek te veroveren. Het blijft ongelooflijk hoe snel de band rond Michael League in het live circuit onmisbaar is geworden en met zoveel muzikaliteit elke keer weer grote indruk weet te maken. Behoorlijk vervelend lijkt me om na zo’n wervelend Snarky Puppy concert op te moeten treden. Vooral als de topvorm (zoals ze vorig jaar op bijvoorbeeld Into The Great Wide Open op Vlieland liet zien) er even niet is. Neneh Cherry leek niet echt fit en haar stem wilde zaterdagavond ook niet echt meewerken. Gelukkig kreeg ze met klassiekers als Manchild en Buffalo Stance (verse nieuwe uitvoering) uiteindelijk alles wel op orde.

Dat Gregory Porter ‘the new soulful voice of jazz’ genoemd mag worden is onderhand wel duidelijk maar als afsluiter van de avond op het grote podium hadden we echt wel veel meer verwacht dan we te horen kregen. Dat lag zeker niet aan Porter zelf die geweldig bij stem was maar zeker wel aan zijn band. Wat een ongelooflijk middelmatige band had hij mee naar Gent genomen. Een rommelende bassist, een wel heel middelmatige drummer en een pianist die soms helemaal de draad kwijt leek. Porter sloeg zich er knap doorheen maar met zo’n band was het slecht overtuigen. Bij Blue Note is de man omringd door geweldige muzikanten. Het is te hopen dat hij zich voor volgende optredens door een echt goede band laat begeleiden.

Ondertussen was er in de kleinere tent van het festival al flink wat moois voorbij gekomen met de drie optredens die BRZZVLL daar met Anthony Joseph deden. Heerlijke grooves, heerlijke sfeer en de prachtstem van Anthony Joseph, die het meer dan uitstekend naar zijn zin had, maakte de kleinere Garden Stage een perfecte plek om te vertoeven. Het optreden van STUFF. rond middernacht was echter het absolute hoogtepunt van de hele dag te noemen. Zonder reserves stortten de super getalenteerde mannen zich in een weergaloze set waarbij de onvolprezen composities van hun gelijknamige debuut naar een geheel nieuwe dimensie werden geduwd. Het muzikale avontuur werd optimaal gezocht en de kwaliteit van hun debuutplaat meerdere keren overtroffen. Er is geen band als STUFF. op dit moment. Absolute wereldklasse!