×

Concert

21 mei 2015

Ook live bewezen: Eska is de grote nieuwe stem van de UK

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Naim Edge

Met haar geweldige, gelijknamige debuutalbum nu twee maanden in de winkels, is wel duidelijk dat de Britse zangeres Eska de grote nieuwe stem van Engeland genoemd mag worden. Het prima verkopende album wordt alom gezien als een van de hoogtepunten van het jaar.

Natuurlijk mogen we bij Eska eigenlijk niet praten over een ‘nieuwe stem’ omdat ze al ruim 15 jaar op de Britse podia staat. Maar altijd weer als opvallend zingende gast bij anderen. Met haar debuutalbum Eska laat ze voor het eerst horen dat ze op eigen kracht ook optimaal kan overtuigen. Haar liveoptreden in Rich Mix in het hippe Shoreditch in Londen bracht het overtuigende bewijs dat Eska absoluut de ‘nieuwe’ stem is om optimaal in de gaten te blijven houden.

Het optreden in Rich Mix was de aftrap van haar Britse tour en bleek, met een reeds weken uitverkocht huis, de perfecte basis om te starten. Het publiek, een fijne mix van Eska bekenden en belangstellende nieuwelingen, kreeg een indrukwekkend concert te zien waarin echt alles anders klonk als gehoopt. Veel oude livekrakers die ze al jaren met haar band speelt en werk van haar nieuwe album in volledig nieuwe en erg fijn verrassende versies vonden hun weg in een set die fantastisch was opgebouwd.

Het optreden begon met een fraaie blues waarin Eska gelijk fascinerend van leer trok. Haar band, die overduidelijk een basis in de jazz en rhythm & blues heeft, duwde Eska naar een zo overweldigend niveau dat de zaal bijkans ontplofte. Toen de band daarna een reggaebeat startte en Eska daar als een ware streetgirl overheen begon te rappen dat ze Under Pressure stond omdat ze op basis van haar debuut ‘The Best Vocalist Of The UK’ werd genoemd, was het publiek volledig om. De dikke knipoog van haar rap, haar geweldige enthousiasme en de briljante uitvoering van die geweldige reggaetrack Heroes & Villains die daarop volgde bewezen haar grote klasse.

De slimme, nieuwe arrangementen voor de songs van haar debuut bleken perfect naar het podium vertaald. Natuurlijk is het bij een eerste optreden nog even zoeken naar de ideale uitvoeringen maar het geweldige spelplezier en die fantastische stem van Eska maakten het optreden onvergetelijk. Echt elke song van haar meesterlijke debuut werd met overtuiging een muzikaal andere richting ingeduwd zonder de oorsprong te verliezen. Songs als Gatekeeper, This Is How A Garden Grows, She’s In The Flowers of Rock of Ages klonken extra geladen en werden super energiek gespeeld. Wederom werd wel heel erg duidelijk hoe geweldig die songs van dat debuut zijn.

Eska werd hartverwarmend onthaald als de verloren dochter die nu eindelijk haar grote doorbraak kende en dat deed de zangeres op het podium volledig ontvlammen. Alsof ze in het geheel niet Under Pressure stond overtuigde ze zowel als zangeres als performer optimaal. Haar meesterlijke album bewees dat Eska absolute buitencategorie is, haar optreden in de Rich Mix bevestigde dat nog eens des te meer.