×

Concert

25 mei 2018

Nick Mason in Putney: Free Games For May

Geschreven door: WiM Redactie

Van de grandeur van Roger Waters’ arena-optreden eerder deze week, naar een klein zaaltje achter een pub in voorstedelijk Londen. Alsof je vijftig jaar in de tijd teruggaat. En dat is ook precies de bedoeling. Daar waar zijn voormalige ritme-bepaler het songmateriaal zover mogelijk naar het heden trekt, daar doet Nick Mason alle moeite om iets van een sfeer van de vroege Pink Floyd terug te vinden. En aangezien hij er als enige bij was, bij al die Pink Floyd-concerten, is hij hoe gek het ook klinkt de juiste man op de juiste plek.

door Charles Beterams

Met de goedkeuring van Waters en gitarist David Gilmour ontstaat in 2016 Nick Mason’s Saucerful Of Secrets. In een ons kent ons circuit benadert voormalig Blockheads-gitarist en -manager Lee Harris zijn vriend (en sinds 1987 bassist bij Pink Floyd en David Gilmour) Guy Pratt met de vraag of die bij Nick Mason wil informeren of hij geen zin heeft om eens aan de slag te gaan met het oude Pink Floyd-werk. Een vraag die al vaker gesteld is aan de drummer annex bandhistoricus. De recente Their Mortal Remains tentoonstelling heeft Mason ervan doordrongen dat men hem alleen vraagt naar dingen die hij 20, 30, 40 of 50 jaar geleden gedaan heeft. Een mooie gelegenheid dus om daar voor eens en voor altijd vanaf te zijn. En met het oude werk van voor Dark Side Of The Moon omzeilt hij  ook en passant het viswater van Floyd-collega’s Waters en Gilmour.

Nick Mason in PutneyUit het Londense ontstaat dan een onwaarschijnlijke vijfmansband met daarin naast Mason, Pratt en Harris de voormalige Spandau Ballet-gitarist Gary Kemp en componist Dom Beken. Dat de heren niet over een nacht ijs gaan, blijkt uit de lange voorbereiding die al in januari 2018 voorziet in een intieme try-out voor vrienden en bekenden. Mason laat bij de opening van de Italiaanse versie van de Pink Floyd-tentoonstelling al eens losjes vallen dat hij misschien wel weer gaat spelen maar, oh ironie, niemand neemt dat ook maar enigszins serieus. De verrassing is dan ook groot als eind april een serie van vier concerten in kleine zalen wordt aangekondigd. Een première in Dingwalls in Camden voor vijfhonderd man, en drie concerten in The Half Moon in Putney waar plek is voor amper tweehonderd bezoekers per avond. Niet verwonderlijk dat alle concerten in luttele minuten zijn uitverkocht.

Intiem is een understatement. Een kleine zaal met een grote historie. De Stones speelden er regelmatig, en het was hier waar Kate Bush ergens midden jaren zeventig haar eerste publieke optreden verzorgde.  Als Nick Mason en zijn band na een ruime introtape maar zonder veel woorden het ienemiene-podium betreden en Interstellar Overdrive inzetten, wordt al snel duidelijk wat voor een avond dit gaat worden. Zo vol overgave hebben we Pink Floyd-nummers nog nooit gehoord met een bandlid erbij op het podium. Ik kan me ook amper voorstellen dat er vijftig jaar terug met zoveel plezier is gemusiceerd. Onder leiding van tandem Pratt/Kemp vliegen de Saucers voorzien van de nodige grappen, gemiste noten en veel zweet door de eerste vijf jaar van Pink Floyd heen. Verwachte klassiekers als Astronomy Domine en Set The Controls For The Heart Of The Sun staan natuurlijk op de setlist, maar ook veel verrassingen als Bike, See Emily Play – Pink Floyd’s grootste hit in de jaren zestig werd niet eerder live gespeeld – en Fearless. De oor-opener is opvallend genoeg One Of These Days. In latere jaren door Pink Floyd en Roger Waters nog regelmatig uit de mottenballen gehaald – uw verslaggever hoorde het nummer vier dagen ervoor ook in Lissabon – maar niet met de rauwheid en hypnotiserende schoonheid van deze uitvoering.

Nick MasonDat de eerste toegift – het laatste deel van A Sauerful Of Secrets – nogal verzandt in technische malheur mag de pret niet drukken. Nauwelijks bekomen van het feest en nog op de weg terug naar Nederland worden de geruchten bevestigd van een complete Europese tournee inclusief een datum in het Amsterdamse Carré op 6 september. De kaartverkoop is inmiddels begonnen. Laten we hopen dat heren onder leiding van de 74-jarige Mason hun energie op peil weten te houden voor een op voorhand memorabele avond.

Nick Masons Saucerful Of Secrets
24 mei 2018
The Half Moon, Putney (UK)

 • Interstellar Overdrive
 • Astronomy Domine
 • Lucifer Sam
 • Fearless
 • Obscured By Clouds
 • When You’re In
 • Arnold Layne
 • The Nile Song
 • Green Is The Colour
 • Let There Be More Light
 • Set The Controls For The Heart Of The Sun
 • See Emily Play
 • Bike
 • One Of These Days

toegift:

 • A Saucerful Of Secrets (Celestial Voices)
 • Point Me At The Sky

img_1062