×

Concert

29 mei 2015

Metropole Orchestra imponeert met Lalah Hathaway in Den Bosch

Geschreven door: Wouter Schenk

Maar liefst 145.000 bezoekers wisten afgelopen Pinksterweekend de weg naar de binnenstad van Den Bosch te vinden. De hoofdstad van Brabant is sinds jaren tijdens Pinksteren omgedoopt in Duketown. Jazz in Duketown, een festival van formaat met een behoorlijke programmering en dat gratis. Wat wil je nog meer zou je zeggen. Veertien podia, verdeeld over de gehele binnenstad, maar alles op loopafstand van elkaar in het centrum. Van groot – de Parade met de St. Jan als decor achter het publiek – tot en met de kleinste podia in de horeca gelegenheden.

Op de eerste festivaldag staan onder andere Amsterdam Klezmer Band XXL, Broken Brass Ensemble, David Emerald en Dr Brass op het programma om op te warmen voor de grotere namen op zaterdag en zondag, de dagen dat WiM erbij is.

Op zaterdag start het programma op de Parade met Het Brabants Jazz Orkest, Eddy & Ethiopians en topact Typhoon. Op het intieme Kerkplein tussen de Markt en de Parade zorgt de formatie Bongomatik voor muziek om in de stemming te komen. Ritmische jazz, pop en latin. Een feestelijke saus waarin je gemakkelijk wordt ondergedompeld. Lekkere grooves en funky solo’s in combinatie met veel show brengen het publiek gemakkelijk in een dansbare zomerse sfeer, alhoewel de temperatuur daar op Pinksterzaterdag nog niet echt aan meewerkt in dit koele voorjaar.

Even later staat de Parade – onder het magistrale decor van de St. Jan – stampvol als daar publiekstrekker Typhoon acte de présence geeft. Het is volgens de organisatie een record qua aantal mensen op de karakteristieke plek. Van pleinwand tot pleinwand staat het helemaal vol. De huisband van DWDD heeft in korte tijd een enorme populariteit opgebouwd. Het lijkt wel of er bijna geen festival te vinden is waar je Typhoon niet ziet. Hij speelt verschillende nummers van zijn succesvolle album Lobi Da Basi. Niet alleen door de mooie tune, de strakke professionele band, de prachtige, bijna filosofische, songteksten maar vooral ook door zijn energieke podiumverschijning steelt hij de show en brengt hij de mensenmassa gemakkelijk in vervoering. Typhoon is een succesformule, dat is duidelijk.

Typhoon

Op Pinksterzondag staan er nog meer topacts op het programma. Om te beginnen het Metropole Orchestra, onder leiding van honorair conductor Vince Mendoza en met solist zangeres Lalah Hathaway. Zij trad al eerder op met het Metropole tijdens North Sea Jazz, vorig jaar in het kader van een project met Robert Glasper, toen ook onder leiding van de vermaarde Mendoza. Dit keer heeft het orkest een project tot stand gebracht waarbij acht studenten uit de hele wereld in een week tijd arrangementen heeft geschreven van verschillende vocale stukken. Een arrangers workshop waarbij de jonge arrangeurs bij de repetities aanwezig zijn, met als slot twee optredens. De dag ervoor stond het orkest met dit project in Paradiso. Alle stukken worden gezongen door Hathaway, die we ook kennen als gastsoliste op het album Family Dinner van Snarky Puppy. De formatie die dit jaar de prachtige DVD Sylva uitbracht met het Metropole. Zo is de cirkel rond. Prachtige songs worden gebracht in geweldige sferische arrangementen. Zoals Breathe, Jesus Children, Be There, Dreamland en Boston. Het podium is dit jaar extra verbreed  om het 65 talige orkest de benodigde ruimte te geven. De nummers zijn stuk voor stuk knap uitgebalanceerd. Mooie ballads met aanzwellende string- en blaaspartijen, strak ondersteund door een stevige ritmesectie en romantisch en gevoelig piano- en harpspel. Het is en blijft een imponerend orkest dat met vocalisten als Hathaway, met haar delicate en gevoelige soulstem, het optreden tot een magische geheel omtovert. Absoluut top.

Lalah Hathaway

In een oude synagoge is het muziek theater De Toonzaal gevestigd waar Simin Tander optreedt met haar trio o.l.v. Jeroen van Vliet. Van Vliet evenals Tander hebben het druk. van Vliet speelt maar liefst vier sets, in verschillende formaties en op verschillende podia, op de zondag van Jazz in Duketown, terwijl Tander direct na haar concert met de taxi naar Schiphol moet voor een volgend optreden in Noorwegen. Niets van die drukte is te merken tijdens het intieme concert waar Tander vooral nummers ten gehore brengt van haar laatste album Where Water Travels Home. Gevoelige songs, subtiel en perfect begeleid, zoals Yau Tar De Grewan, Behind The Curtain, De Kor Arman en Larsha Nengrahar Ta. Invloeden die gevoed zijn door haar Afghaanse afkomst maken de muziek mystiek. En haar prachtige stem, met een enorm bereik en prachtige dynamiek brengen emoties over die je raken. Een zeer geslaagde set die laat zien dat Simin Tander een groot talent is waarmee de begeleiding door Jeroen van Vliet zijn trio een perfecte match vormt.

Simin Tander & Trio Jeroen van Vliet

De Gallowstreet Brass Band moet het doen met een half podium op de Parade omdat de logistieke operatie, om de set van het Metropole op te ruimen, meer tijd kost dan de geprogrammeerde pauze. Maar gelukkig deert dat de heren van Gallowstreet niet. Met enorm enthousiasme brengen ze snelle, door New Orleans beïnvloede brassmuziek met een funky inslag. De energie spat ervan af in een wervelende show waarbij niet alleen de snelle ritmes, het ruige blaaswerk maar ook de performance van de heren, die geen seconde stil staan op het podium, onderdeel zijn van de set. Nog ruiger is daarna de Bil Evans Soulgrass Band, die naast dat het knalharde jazzrock produceert, niet echt veel indruk maakt. De heren doen hun ding en stralen niet echt veel enthousiasme uit.

Op het podium op de Markt speelt Jeroen van Vliet even later zijn derde en vierde set van die dag. Met zijn nieuwe Moon Trio, naast van Vliet bestaande uit Gulli Gudmundsson (bas) en Mark Schilders (drums). Van Vliet werkt al samen met Gudmundsson bij Eric Vloeiman’s Gatecrash en startte dit jaar met dit nieuwe project waarbij de akoestische sound van de piano centraal staat en electronische effecten worden gebruikt voor zowel de toetsen als de bas. Speelse thema’s, maar toch in eenvoud, met nieuwe stukken onder andere getiteld Mountain Hike, Charels Song en Loose. Het laatste nummer is een gevoelige ballad met als thema verdriet. Een mooi melodielijn dat je in een gevoelige sfeer brengt. Een prachtige aanvulling op het al brede oeuvre van van Vliet, die daar eind vorig jaar de Buma Boy Edgar-Prize voor ontving. Jeroen van Vliet gaat later dit jaar een album maken met dit nieuwe trio, dat naar verwachting voorjaar 2016 uit zal komen.

Weer op weg naar de Parade voor de laatste grote act op Eerste Pinksterdag, treffen we op het kerkplein een trio dat bestaat uit drie gelouterde professionals uit de USA, het Christian McBride trio. Naast McBride op bas imponeert vooral de jonge Christian Sands met heel knap pianospel. Een klein podium voor deze grote artiesten, het staat dan ook helemaal vol. Het trio brengt standards en eigen werk, pure jazz. Het klopt allemaal perfect, mooie composities, prachtige harmonieën. Ze hebben er zichtbaar lol in om buiten op zo’n pleintje te spelen, weer wat anders dan de grote podia zoals vorig jaar op North Sea Jazz. Verschillende nummers zijn afkomstig van het album Out Here uit 2013.

Terwijl het langzaam gaat schemeren is het hoofdpodium op de Parade de plek waar het Britse soultalent Myles Sanko opwachting maakt. Sanko is bezig Nederland te veroveren, getuige zijn optredens en groeiende populariteit. Een week ervoor stond hij in Breda en in januari interviewden we Sanko na een optreden in poppodium Grenswerk in Venlo. Sanko brengt old school soul in een frisse nieuwe setting, met een heel strakke en professionele band. De self made singer heeft veel talent, technisch gezien, maar ook met zijn energieke en enthousiaste podium performance. Hij zingt verschillende nummers van zijn laatste album Forever Dreaming, dat vorig jaar uitkwam. En hij brengt een ode aan Marvin Gaye met een prachtige en gevoelige vertolking van What’s going on. Sanko weet met zijn prachtige stem en goed geoliede band de harten te veroveren in Den Bosch. We kunnen hem nog vaker horen in Nederland. In oktober staat er een optreden gepland in Paradiso.

Een geslaagd festival met prima, veelzijdige en brede programmering! Aanrader voor volgend jaar.