×

Concert

20 april 2014

Live recording Metropole Orchestra & Snarky Puppy Day 1

Geschreven door: Wouter Schenk

De prachtige tot cultuurhuis omgedoopte oude elektriciteitscentrale van Dordrecht is decor voor dag 1 van de live recordings met publiek van het Metropole Orkest met Snarky Puppy. Na de al geslaagde trial op vrijdag 18 april, gaat het op zaterdagavond 19 april om het echt in twee sets van circa anderhalf uur. Vandaag – zondag 20 april – volgen nog twee sets. Het idee voor het project ontstond zo’n zes maanden terug bij de opnames van het laatste album We like it here. Snarky Puppy’s kind of babysitter Michael League – zoals hij zich zelf voorstelde – en de verse nieuwe chef dirigent Jules Buckley van het Metropole troffen elkaar pas enkele weken geleden in Buckley’s flat om de arrangementen te schrijven voor het project. Volgens League houden zowel het Metropole Orkest als Snarky Puppy niet zo van ‘being to prepared’, dus het past wel bij beide orkesten om alles in zeer korte tijd voor te bereiden. Pas vorige week waren de partituren klaar en afgelopen woensdag ging nog een nummer helemaal om, omdat Buckley het maar ‘helemaal niets vond’. League en Buckley grappen nu ten overstaan van de afgemeten 100 mensen –  die als exclusief publiek deze live recording mogen meemaken – over de vraag wie nu eigenlijk zijn naam bij de compositie mag zetten.

De korte voorbereiding is misschien wel de perfecte manier om juist deze orkesten tot het hoogste niveau brengen. Want het is een unieke samensmelting van uitgewerkte arrangementen met explosieve improvisaties. En van het akoestische hout- en koperwerk met het electronisch toetsen- en snaarwerk. Een prachtige synergie van instrumenten en stijlen die een explosie van energie teweeg brengt in – hoe kan het ook anders zou je bijna zeggen – het Energiehuis in Dordrecht. Beide orkesten tellen samen zo’n 70 musici en dat alleen is al indrukwekkend.

De set en straks ook het nieuwe album bestaat uit zes nummers die allen door Michael League geschreven zijn en elk nummer is hommage aan een bepaald bos wat League inspireerde tot het componeren. Zo hoor je in het eerste nummer Sintra de mystieke sfeer van dit beboste gebergte net ten westen van Lissabon. Je wordt meteen meegezogen in klank- en ritmespel waarin zoveel te beluisteren valt dat je oren tekort komt. Het lijkt wel een hedendaagse Mahler. Gustav Mahler die met z’n eerste symfonie Titan de verbeelding van de natuur in je oproept met allerlei geluiden. Maar waar Mahler in zijn eigen tijd kritisch werd ontvangen omdat zijn publiek er weinig van begreep, worden League en Buckley enthousiast ontvangen getuige de reacties van het publiek dat uitdrukkelijk werd gezegd dat klappen mag tijdens deze opnames.

De eerste drie nummers zijn ook een soort symfonie, ze worden aansluitend gespeeld en vloeien in elkaar over, Sintra, Flight en Atchafalaya. Soms mystiek en rustig en dan weer meeslepend en explosief met prachtige solo’s van de mannen van Snarky Puppy. Het publiek zit letterlijk in het orkest en dat is een hele beleving. Daar waar de koptelefoons – voor elke toeschouwer aanwezig – bij de try-out nog wat problemen gaven, lijkt dat probleem nu opgelost. Het geluid is in elk geval beter dan het zaalgeluid zonder koptelefoon. Het nummer The Curtain heeft League geschreven na een bezoek aan Humbold County in het noorden van Californie, daar waar in de Redwood bossen toch een beetje ‘weird people’ leven, ‘behind the curtain of the forest’. In The Clearing refereert League aan zijn jeugd. Dichtbij zijn ouderlijk huis was een bos. Het enige bos in de gehele omgeving. En midden in dat bos was een open plek waar je kon ontsnappen aan de hectiek van de stad. En herinnering aan zijn vrije jeugd. Na de zes nummers wordt er afgesloten met een toegift van het album We like it here: Shofukan. League daagt het Metropole uit om onvoorbereid mee te doen. Dat doet het orkest als ze in koor meezingt op de tune van dit nummer. Het publiek deunt natuurlijk ook mee en is enthousiast.

Een unieke manier voor live recording, in combinatie met crowd funding! Misschien wel een nieuwe trend. We kijken uit naar het nieuwe album! Dit zet Snarky Puppy en ons eigen Metropole Orkest behoorlijk op de kaart, daar ben ik al van overtuigd.

Setlist:

  1. Sintra
  2. Flight
  3. Atchafalaya
  4. The Curtain
  5. Dark Woods
  6. The Clearing

toegift:

  1. Shofukan